Hlavní obsah

Chcete zachránit amazonský prales? Jezte méně masa, navrhlo Finsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se sami sebe ptáte, jak můžete pomoci zachránit prales v Amazonii, kterému se přezdívá zelené plíce planety a produkuje zhruba 6 procent kyslíku na zemi, odpověď může být jednoduchá. Jezte méně masa, píše server CNN.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Stádo krav se pase v zakouřené oblasti u brazilského města Porto Velho.

Článek

Omezení konzumace masa jako řešení krize už navrhlo Finsko. Ministr financí této severské země vyzval Evropskou unii, aby „naléhavě zvážila možnost zakázat dovoz brazilského hovězího“. Právě farmáři často prales vypalují, aby získali nové pozemky pro pastviny.

Brazílie je největším světovým vývozcem hovězího, na mezinárodním trhu má podle údajů amerického ministerstva zemědělství podíl téměř 20 procent. Minulý rok země vyvezla 1,64 milionu tun hovězího, což je nejvyšší objem v historii, a vydělala tak 6,57 miliardy dolarů (152 miliard korun), uvádí brazilská skupina Abiec sdružující přes 30 masných společností.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Oheň v Jacunda National Forest u města Porto Velho

Zástupci jihoamerického obchodního bloku Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay) a Evropské unie se zároveň v červnu dohodli na smlouvě o volném obchodu, díky ní by se pro brazilský masný průmysl mohlo otevřít ještě víc trhů. Dohoda počítá i se zrušením 20procentní daně, která je na brazilské hovězí uvalena.

Dvojí metr na farmáře 

Minulý týden ale irský premiér Leo Varadkar pohrozil, že je připraven dohodu zablokovat, pokud se Brazílie nevypořádá se situací v Amazonii. Podotkl, že Evropská unie nemůže po irských a evropských farmářích požadovat, aby používali méně pesticidů a chránili biodiverzitu, když uzavírá smlouvy se zeměmi, které se nemusí řídit "rozumnými požadavky na úroveň ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce a výrobků".

Pokud není záchrana pralesa dostatečným důvodem pro to, aby se člověk vzdal brazilského hovězího, možná masožravce přesvědčí množství emisí skleníkových plynů, které dobytek vytváří. Chov hovězího dobytka je zodpovědný za 41 procent všech emisí. Metan, který vypouštějí do vzduchu, je pro globální oteplování pětadvacetkrát horší než oxid uhličitý.

Anketa

Jak často jíte hovězí maso?
Několikrát týdně
6,6 %
Nejméně jednou týdně
15,2 %
Jednou až dvakrát do měsíce
27,7 %
Výjimečně
36,4 %
Hovězí maso vůbec nejím.
14,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6308 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám