Hlavní obsah

Chávezovým nástupcem může být bývalý autobusák Maduro

Novinky, rei
Caracas

Venezuelský prezident Hugo Chávez ve středu jmenoval svým viceprezidentem ministra zahraničí Nicolase Madura. Deník Wall Street Journal k tomu podotkl, že Chávez tak naznačil, koho by si přál za svého nástupce v prezidentském úřadě.

Foto: ČTK/AP

Venezuelský prezident Hugo Chávez (vlevo) s viceprezidentem Nicolasem Madurem

Článek

„Jen se podívejte, kam to ten řidič autobusu Nicolas dotáhl. Ó, jak si z něj tropili žerty,“ prohlásil Chávez, když slavnostně oznamoval Madurovo jmenování.

Někdejší řidič a odborář Maduro se stal šéfem diplomacie v roce 2006. Prezidentovi byl po boku zvláště v minulém roce, kdy rakovinou nemocný Chávez podstupoval operace a chemoterapie.

S ohledem na jeho loajalitu a zkušenosti není jeho povýšení překvapením, napsal Wall Street Journal. „Dává to smysl. Má nejlepší předpoklady, působil v Národním shromáždění, má zkušenosti na místní i mezinárodní úrovni,“ komentoval jmenování Madura do funkce viceprezidenta washingtonský odborník na vztahy amerických států Michael Shifter.

Spíše umírněný politik Maduro v úřadu střídá tvrdého levičáka Eliase Jauu, jenž kandiduje na guvernéra nejlidnatějšího státu Miranda. V prosincových volbách bude čelit charismatickému tržnímu liberálovi Henriquemu Caprilesovi, který neuspěl v nedělních prezidentských volbách, které Cháveze vynesly počtvrté do nejvyšší státní funkce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám