Hlavní obsah

Chávezovi se vrátila rakovina, čeká ho nová operace

Caracas
Aktualizováno

Venezuelský prezident Hugo Chávez se bude muset v následujících dnech podrobit nové operaci. Lékaři u něj během nedávných testů na Kubě objevili zhoubné buňky v pánevní oblasti. Chávez to podle agentury Reuters prohlásil v televizním vystoupení odvysílaném v sobotu jen den poté, co se vrátil z desetidenní léčby na Kubě.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

"Naneštěstí během těchto náročných testů objevili ve stejné oblasti nějaké nádorové buňky...Je naprosto nutné, naprosto nezbytné, abych podstoupil nový chirurgický zákrok," řekl podle Reuters Chávez. Do Havany se prý vrátí během neděle, aby se v příštích dnech podrobil operaci.

Osmapadesátiletý socialistický prezident podstoupil na Kubě od loňského června několik chemoterapií a ozařování kvůli blíže neupřesněné rakovině v pánevní oblasti. Nejnověji na Kubě podstoupil takzvanou hyperbarickou kyslíkovou terapii, která se nasazuje i při snaze zmírnit poškození kostí při ozařování.

Chávez letos prohlásil, že je "zcela vyléčen", a představitelé jeho vlády tvrdili, že poslední cesta na Kubu byla jen naplánovaným pokračováním léčby po ozařování, které podstoupil v první polovině roku. Ve Venezuele se nicméně objevila řada spekulací, že se mu rakovina vrátila.

Chávez, který na začátku října obhájil ve volbách prezidentskou funkci a zajistil si mandát na dalších šest let, označil další chirurgický zásah za "novou bitvu". Také prohlásil, že kdyby se jeho zdravotní stav zhoršil a v zemi se konaly nové volby, mají jeho sympatizanti hlasovat pro nynějšího viceprezidenta republiky Nicoláse Maduru. Podle Reuters je to poprvé, co Chávez uvedl jméno svého následníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Hugo Chávez odlétá léčit si rakovinu

Venezuelský prezident Hugo Chávez v úterý odletí na Kubu, aby tam pokračoval v léčbě. S odvoláním na venezuelské oficiální zdroje to uvedla agentura Reuters....

Výběr článků

Načítám