Hlavní obsah

Chávez má další infekci dýchacích cest

– Caracas • Aktualizováno

Stav venezuelského prezidenta Huga Cháveze se opět zhoršil, když se ke stávajícím dýchacím potížím přidala nová, vážná infekce dýchacích cest. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na zdroje venezuelské vlády. V oficiálním prohlášení to uvedl v pondělí večer místního času ministr informací Ernesto Villegas.

Foto: Reuters

Venezuelská vláda v polovině února zveřejnila fotografie Huga Cháveze po operaci. Společnost mu dělaly jeho dvě dcery.

Článek

"Dnes došlo ke zhoršení dýchacích funkcí. V souvislosti s potlačeným imunitním systémem se objevila nová, vážná infekce," oznámil Villegas. "Prezident dostává chemoterapii a další doplňkovou léčbu. Jeho celkový stav zůstává velmi křehký," dodal.

"Velitel prezident zůstává v těsném svazku s Kristem i s životem, je si vědom obtíží, jimž čelí, a přesně plní program, který mu stanovil jeho lékařský tým," dodal Villegas podle BBC.

Chávez se vrátil do Venezuely v polovině února poté, co se v prosinci loňského roku na Kubě podrobil čtvrté operaci rakoviny. Od tohoto zákroku se neobjevil na veřejnosti, což vyvolalo řadu spekulací o jeho skutečném zdravotním stavu.

Chemoterapii podstupuje ve vojenské nemocnici v Caracasu, kde je přísně střežen, a ačkoli není schopen mluvit, vládne podle tvrzení venezuelské vlády pomocí písemných pokynů.

Infekce dýchacích cest se u Cháveze objevila už na konci prosince. Chemoterapie a ozařování mu zřejmě oslabily imunitu. Prezident má tracheostomii (tedy otvor do průdušnice, který umožňuje dýchání, pozn. red.).

Reklama

Související témata:

Související články

Zotavující se Chávez se vrátil domů

Venezuelský prezident Hugo Chávez se vrátil z Kuby do vlasti. Oznámil to v pondělí prostřednictvím sociální sítě Twitter. Chávez koncem loňského roku v Havaně...

Chávez má potíže s dýcháním

Venezuelský prezident Hugo Chávez (58), který se v pondělí vrátil do vlasti po dvouměsíční léčbě rakoviny na Kubě, trpí potížemi s dýcháním, jejichž vývoj...

Výběr článků

Načítám