Hlavní obsah

Chávez chce znárodnit i největší venezuelské zpracovatele kávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuelský prezident Hugo Chávez po znárodnění většiny klíčových odvětví upřel svou pozornost na největší zpracovatele kávy. Ve středu oznámil, že vláda v příštích třech měsících převezme trvalou kontrolu nad společnostmi Fama de America a Café Madrid.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chavez

Článek

Vláda již tento týden uvedla, že převzala dočasnou kontrolu nad společnostmi a zjišťuje, zda firmy nelegálně nepašovaly kávu ze země, aby tak obcházely rozhodnutí o kontrole cen. Společnosti však jakékoliv provinění popřely.

Káva je jedním z produktů, který se dostal do programu kontroly cen a Venezuela v posledních týdnech bojuje s nedostatkem kávy. Představitelé průmyslu uvádějí, že zásadním problémem je nedostatek produkce, napsala agentura AP.

Výrobcům ztěžují situaci i regulované ceny

Venezuele se kvůli propadu cen ropy hroutí příjmy, na nichž je životně závislá. Inflace je zde na více než 30 procentech a i přes striktní cenovou regulaci je nejvyšší v Latinské Americe. Vláda letos zavedla nová pravidla, která mají výrobcům zabránit omezovat produkci zboží s regulovanými cenami a jinak obcházet cenovou regulaci. Potravinářské firmy musí zajistit, aby 70 až 95 procent jejich produkce spadalo pod cenovou kontrolu.

Chávez od roku 2006 znárodnil již přední firmy z oblasti výroby ocele, cementu, elektřiny, telekomunikací, bankovnictví a velké ropné projekty. V poslední době se zaměřil i na oblast zemědělství a potravinářského průmyslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám