Hlavní obsah

Bývalý inženýr Googlu si odsedí 18 měsíců za krádež obchodního tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Bývalý inženýr americké technologické společnosti Google Anthony Levandowski byl odsouzen na 18 měsíců do vězení za krádež obchodního tajemství Googlu souvisejícího s technologií pro samořízená auta. Krádeže se dopustil, ještě než přešel do společnosti Uber Technologies. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Michael Liedtke, ČTK/AP

Anthony Levandowski

Článek

Pětasedmdesátiletý soudce William Alsup, který se téměř 50 let zabývá soudními spory v Silicon Valley, označil případ Levandowského za „největší krádež v oblasti obchodního tajemství, jakou jsem kdy viděl”. Nařídil také Levandowskému zaplatit více než 850 tisíc dolarů (18,8 milionu korun) jako pokutu a úhradu nákladů vzniklých v souvislosti s vyšetřováním.

Nástup po pandemii

Prokurátor požadoval 27 měsíců ve vězení. Čtyřicetiletý Levandowski požádal o roční domácí vězení a tvrdil, že v posledních letech má problémy s pneumonií, takže by ve vězení mohl zemřít, pokud by se nakazil novým koronavirem. Jeho právníci soudce požádali, aby vzal v úvahu, že vyšetřovatelé nenašli žádné důkazy, že by Levandowski některá obchodní tajemství Googlu po svém odchodu z firmy použil.

Brusel přezkoumá plán Googlu převzít výrobce fitness náramků Fitbit

Internet a PC

Soudce se nakonec rozhodl pro trest 18 měsíců a uvedl, že v případě kratšího odnětí svobody by dal každému dobrému inženýrovi do budoucna zelenou ke krádeži obchodního tajemství. Dodal, že Levandowski může nastoupit do vězení po odeznění pandemie covidu-19.

Levandowski si před odchodem z Googlu stáhnul do svého soukromého laptopu více než 14 tisíc souborů, včetně vývojových plánů a konstrukčních návrhů. Po odchodu vytvořil vlastní společnost pro samořízená auta Ottomotto, kterou později koupil Uber a Levandowski v Uberu krátce vedl divizi samořízených aut, než ho v roce 2017 firma propustila.

Zatím není jasné, zda Levandowski bude schopen požadovanou částku zaplatit. Letos totiž podal žádost o osobní bankrot, když jiný soud rozhodl, že má zaplatit Googlu 179 milionů USD, což jsou převážně odměny, které obdržel za práci na samořízených autech, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám