Hlavní obsah

Bouře Fay je u Floridy, mohla by zesílit na hurikán

MIAMI

Tropická bouře Fay se v noci přehnala přes floridské ostrovy Keys, aniž způsobila ztráty na životech nebo výrazné hmotné škody. Bouře nyní směřuje k Floridě, kterou by měla zasáhnout během dne. Podle meteorologů z amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) by před úderem na pevninu mohla bouře zesílit až na hurikán.

Článek

Na ostrově West Key jihozápadně od floridské pevniny bouře vyvrátila několik stromů a způsobila lokální záplavy. Podle úřadů se v souvislosti s jejím přechodem přes ostrov také objevilo tornádo, které poničilo elektrické vedení a způsobilo dočasný výpadek proudu.

Obyvatelé West Key nicméně nápor bouře nepovažovali za nebezpečný. "Není to hurikán. Kdyby kolem toho média nedělala tolik rozruchu, nebyla by to žádná skutečná událost," citovala agentura Reuters jednoho z místních. Řada restaurací také zůstala i během bouře otevřená.

Floridské úřady ale vyzývají obyvatelstvo, aby bouři nepodceňovalo. "Viděl jsem mnoho lidí zemřít při bouřích, které nepovažovali za příliš nebezpečné," varoval Craig Fugate z floridského úřadu pro krizové situace.

Meteorologický snímek bouře nad poloostrovem Floridafoto: Reuters/NOAA

Tropická bouře postupuje rychlostí 15 kilometrů v hodině k severu a podle NHC by její střed měl zasáhnout pevninu dnes ráno místního času. Meteorologové vydali varování před vysokým příbojem, kdy by vlny mohly být až 1,5 metru vysoké. Rychlost větru v bouři dosahuje 95 kilometrů v hodině.

NHC rovněž varuje před silným deštěm. Na Floridě by mělo spadnout až 25 centimetrů srážek. Déšť může podle meteorologů způsobit záplavy a nebezpečné sesuvy půdy. Přívalové deště se nevyhnou ani Kubě, přes níž se bouře přehnala v pondělí a kde by i dnes mohlo spadnout 15 centimetrů srážek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám