Hlavní obsah

Bossové kartelu Zetas si jdou vzájemně po krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Mexické vládní síly dopadly ve středu v noci jednoho z nejhledanějších obchodníků s drogami, bosse obávaného kartelu Zetas Ivána Velázqueze Caballera, přezdívaného El Taliban či Z-50. Caballerovu zadržení podle serveru BBC předcházela jeho roztržka s kartelem a odchod ke konkurenčním gangům.

Foto: Profimedia.cz

Násilnosti si v Mexiku za posledních šest let vyžádaly přes 50 000 mrtvých.

Článek

Valázquez, který proslul ledovou brutalitou, kontroloval jedny z nejdůležitějších tras pro dodávky drog do Spojených států. Za jeho dopadení byla vypsána odměna 30 miliónů pesos (zhruba 45 miliónů korun). Podle policie velel operacím Zetas ve státech Zacatecas, Nuevo León a San Luis Potosí. Právě v posledně jmenovaném státě ho síly mexického námořnictva dopadly.

Mexická policie se domnívá, že Caballera se dostal do křížku s dalším bossem Zetas Miguelem Trevinem, známým jako Z-40. Jejich roztržka je podle úřadů také příčinou prudkého nárůstu vražd v zemi.

O sporu informoval člen Zetas, který v srpnu v San Luis Potosí přežil útok bývalých kompliců proti skupině 15 mužů. Zmíněný gangster přežil díky tomu, že hrál mrtvého. Později se uvádělo, že narkobaron Caballera přešel ke konkurenčnímu Kartelu ze zálivu (Gulf).

Zetas původně v 90. letech pro tento kartel pracovali, později si ale na severovýchodě v roce 2005 založili vlastní organizaci.

Reklama

Související témata:

Související články

V Mexiku rozdrtili drogový kartel Gulf

Mexické námořnictvo dopadlo podle BBC ve středu ve státě Tamaulipas dalšího z vůdců drogového kartelu Gulf Jorgeho Eduarda Costillu. Gulf byl oslaben nejen...

Výběr článků

Načítám