Hlavní obsah

Brazilský prezident má koronavirus

– Brasília

Nákazu koronavirem potvrdily testy u brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který v minulosti opakovaně zlehčoval závažnost nemoci. Prezident s tváří zakrytou rouškou v úterý výsledky testování potvrdil novinářům, píší zahraniční agentury.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

„Cítím se dobře, normálně. Dokonce bych se zde rád prošel, ale kvůli doporučení lékaře nesmím,” uvedl prezident a vysvětlil, že příznaky nemoci včetně horečky začal pociťovat v neděli.

Bolsonaro podstoupil už třetí test na koronavirus. Svým příznivcům v pondělí řekl, že podle lékařů má plíce "čisté". Stanice CNN Brasil a deník O Estado de S. Paulo předtím informovaly, že prezident vykazuje symptomy nemoci covid-19 včetně horečky. Prezidentská kancelář tyto zprávy nekomentovala.

Bolsonaro označuje covid-19 za „chřipečku”. Dlouhodobě se staví proti zavádění přísných koronavirových restrikcí, nesouhlasil ani se zakrýváním nosu a úst, což mu musel nařídit až soudce. Namísto toho doporučoval, podobně jako americký prezident Donald Trump, léčbu hydroxychlorochinem, který sám bral. Toto antimalarikum ale vědci nedávno označili za zcela neúčinné.

Antimalarika proti koronaviru? V USA už to zatrhli, nefunguje to

Koronavirus

Brazílie s 210 miliony obyvatel je přitom nyní po Spojených státech na druhém místě s nejvyšším počtem nakažených koronavirem i v počtu lidí, kteří s covidem-19 zemřeli. Podle údajů brazilského ministerstva zdravotnictví překročil počet obětí 65 000 a zatím bylo zaznamenáno 1 623 284 případů nákazy.

Nemoc bere na lehkou váhu

Bolsonaro opakovaně snižuje vážnost a dopady koronaviru. Nesouhlasí také s nošením roušek na veřejnosti a odmítl se mu podřídit, dokonce i když mu to koncem června nařídil soudce. Na veřejnosti se objevuje bez roušky, a to i na shromážděních, kde se objímal se svými stoupenci. Podporoval znovuotevření země navzdory přibývajícímu počtu nakažených a kritizoval snahy místních vlád zbrzdit šíření koronaviru s pomocí společenských odstupů a karantény.

Brazilský soudce přikázal Bolsonarovi roušku. Jinak přijde pokuta

Zahraniční

Během víkendu se Bolsonaro zúčastnil několika akcí a během oslav amerického Dne nezávislosti se 4. července sešel s americkým velvyslancem v Brasílii Toddem Chapmanem. Americké velvyslanectví uvedlo, že Chapman sice nemá žádné symptomy, ale preventivně podstoupí test na koronavirus.

Brazilský prezident na schůzi vlády sprostě nadával na guvernéry

Zahraniční

Předchozí testy na koronavirus Bolsonaro podstoupil pod pseudonymy, jak je běžné u lékařských testů, které absolvují brazilští vysocí představitelé s ohledem na zachování jejich soukromí, napsala agentura AP. O prezidentových testech, které byly negativní, informovaly v květnu dokumenty, které zveřejnil místní Nejvyšší soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám