Hlavní obsah

Bolívii trápí žravá sarančata, vláda kvůli invazi vyhlásila stav nouze

Sucre

Bolivijská vláda vyhlásila stav nouze v rozsáhlé oblasti, kterou zasáhly roje přemnožených sarančat. Sarančata se poprvé objevila před více než týdnem v nízko položeném východobolivijském městě Santa Cruz. Oblast je označovaná za hlavní zemědělský region země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nálety sarančat na úrodu v BolíviiVideo: Reuters

 
Článek

Sarančata se začala rychle šířit a ničit pastviny i pole kukuřice a čiroku. Podle odhadu úřadů už žravé roje zničily více než 1000 hektarů zemědělské půdy, napsal ve čtvrtek zpravodajský server BBC News.

Prezident Evo Morales vyhlásil nouzový plán pomoci, který zahrnuje vyčlenění 700 tisíc dolarů (17,7 miliónu korun) na likvidaci sarančat v postižených oblastech. Jejich hubení má začít okamžitě.

„Vytvoříme 500 metrů široký prstenec kolem postižené oblasti a začneme s vykuřováním,” uvedl bolivijský ministr zemědělství Mauricio Ordoñez. Prezident Morales má postiženou oblast navštívit v pátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce kobylek sežraly v Bolívii úrodu na 250 hektarechVideo: Reuters

V oblasti se sarančata objevila naposledy před 25 lety. Třeba loni však způsobila škody v sousední Argentině.

V Jižní Americe žije jihoamerické saranče Schistocerca cancellata (druh nemá český název), největší škody způsobuje ale v Africe a v Asii žijící saranče pustinné čili všežravé (Schistocerca gregaria).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám