Hlavní obsah

Bílý dům navrhl jako velvyslance v ČR investora Bijana Sabeta

Washington

Americký prezident Joe Biden navrhl investora Bijana Sabeta na post velvyslance v České republice. Spolu s dalšími jmény nominovaných na velvyslanecké posty v jiných zemích to v prohlášení oznámil Bílý dům. Nominace ještě musí schválit americký Senát.

Foto: Profimedia.cz

Bijan Sabet

Článek

Třiapadesátiletý Sabet je spoluzakladatelem a generálním partnerem společnosti Spark Capital, která se zabývá rizikovým kapitálem. Předtím pracoval jako vedoucí pracovník v řadě začínajících technologických společností v Silicon Valley, Kalifornii a Massachusetts.

Sabet patří mezi štědré sponzory jejich volebních kampaní.

Posledním americkým velvyslancem v Česku byl Stephen King, kterého nominoval bývalý prezident Donald Trump. Ten však svůj pobyt v Praze ukončil na konci roku 2020 s nástupem nového prezidenta Bidena. Od té doby byl post neobsazený.

„Jsme potěšeni, že prezident Biden oznámil záměr nominovat Bijana Sabeta jako velvyslance v České republice. Demonstruje to silné přátelství mezi Spojenými státy a Českou republikou. Nominaci teď musí schválit americký Senát,“ uvedla na Twitteru americká ambasáda v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám