Hlavní obsah

Bidenová přirovnala Hispánce ke snídaňovým tacos

Washington

Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová se omluvila za stereotypní výroky, které v pondělí pronesla na adresu Hispánců. Jejich komunitu přirovnala k snídaňovým tacos, které se podávají v texaském městě San Antonio.

Foto: Randall Hill, Reuters

Americká první dáma Jill Bidenová

Článek

Manželka amerického prezidenta se přešlapu dopustila v pondělí v texaském městě San Antonio na konferenci organizace UnidosUS, která patří k předním skupinám, jež se věnují prosazování zájmů a ochraně práv Hispánců. V projevu chtěla vyzdvihnout rozmanitost španělsky mluvící komunity. Označila ji za „výraznou jako bodegas v Bronxu, krásnou jako květy v Miami a jedinečnou jako snídaňové tacos v San Antoniu“.

Amerického generála, který si utahoval z Bidenové, suspendovali

Amerika

Přinejmenším u části Hispánců tato slova nevzbudila pozitivní odezvu. „Použitím snídaňových tacos jako příkladu o jedinečnosti Hispánců v San Antoniu (Bidenová) prokazuje nedostatek kulturních poznatků a citu vůči rozmanitosti Hispánců v oblasti,“ uvedlo americké sdružení hispánských novinářů (NAHJ). Podle sdružení by se americká první dáma a její mediální poradci měli v budoucnosti více zajímat o situaci, ve které žijí hispánské komunity.

Tacos je tradiční mexický pokrm, jedná se o malé pšeničné nebo kukuřičné tortily.

Americká armáda propustila generála ve výslužbě za znevážení Bidenovy manželky

Amerika

První dáma se omlouvá

Za výroky se dnes Bidenová omluvila prostřednictvím svého mluvčího Michaela LaRosy. „První dáma se omlouvá za svá slova, kterými chtěla pouze vyjádřit svůj obdiv a lásku k hispánské komunitě,“ uvedl mluvčí.

Mezi hispánskými voliči má obvykle převahu Demokratická strana. Tato podpora však ve volbách v roce 2020 oslabila, což mezi demokraty vyvolalo debaty, jak si zachovat přízeň těchto voličů. Podle materiálu agentury Pew Research Center Hispánci v roce 2020 tvořili zhruba pětinu amerického obyvatelstva a jejich počet vzrostl za předchozích deset let o 23 procent, což bylo třikrát více než demografický přírůstek v celých USA.

Nestačí na funkci a je starý. Většina Američanů nechce, aby Biden znovu kandidoval

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám