Hlavní obsah

Biden: Verdikt v případě Floyda může být velkým krokem kupředu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden ve středu označil verdikt nad bývalým minneapoliským policistou Derekem Chauvinem, jehož porota uznala vinným z vraždy černocha Geogre Floyda, za velký krok kupředu. Doplnil však, že podobné rozsudky v zemi, která se potýká se systémovým rasismem, přicházejí jen velmi zřídka. Informovala o tom agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Video Darnelly Frazierové se promítalo i u souduVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Může to být obrovský krok kupředu v pochodu za spravedlnost v Americe,” reagoval Biden na verdikt poroty, která Chauvina uznala vinným ve všech třech bodech obžaloby, tedy z vraždy obou dvou stupňů i ze zabití. Floydovu smrt označil prezident za vraždu za bílého dne, která celému světu odkryla systémový rasismus. „To ale nestačí. Nemůžeme skončit tady. Zajistíme opravdovou změnu a reformu. Můžeme a musíme dělat víc, abychom snížili pravděpodobnost, že se takové tragédie budou opakovat,” řekl.

Verdikt uvítali také bývalý americký prezident Barack Obama, někdejší kandidátka na americkou prezidentku a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová či moderátorka Oprah Winfreyová nebo britský premiér Boris Johnson.

Smrt po zakleknutí

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel loni 25. května poté, co se jej policie snažila v Minneapolisu zatknout na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou. Na videu natočeném kolemjdoucím je vidět Chauvin, jak devět minut klečí na Floydovi, jenž opakuje, že nemůže dýchat.

Verdikt, který zněl „vinen” u dvou obvinění z vraždy a jednoho obvinění ze zabití, přečetl soudce.

Porota: Expolicista Chauvin je vinen z vraždy George Floyda

Zahraniční

Úterní čtení rozsudku sledovaly miliony lidí v přímém přenosu. Krátce poté, co soudce přečetl verdikt poroty, propukly v mnoha amerických městech oslavy. Účastníci vzpomínkové akce na minneapoliské křižovatce, kde Floyd zemřel, začali jásat. Řidiči troubili a cestující stáhli okénka a mávali transparenty.

O délce trestu zatím nebylo rozhodnuto, soudce by podle agentury Reuters mohl při rozhodování přihlédnout k tomu, že Chauvin nebyl v minulosti trestán, a vyměřit mu trest ve výši 12 a půl roku za vraždu. Prokurátoři by však mohli usilovat o delší trest, který se v případě vraždy druhého stupně pojí s až 40 lety vězení.

Policie v Ohiu postřelila mladou černošku, ta zemřela

Amerika

Krátce předtím, než byl verdikt poroty nad Chauvinem oznámen, postřelila v ohijském Columbusu policie mladou černošku, která na následky zranění zemřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám