Hlavní obsah

Biden v Ženevě jedná s Putinem. Na stole je i dohoda o jaderných zbraních

– Ženeva

Americký prezident Joe Biden se ve středu v Ženevě sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Summit ve Švýcarsku je prvním osobním setkáním obou státníků ve funkci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Biden a Putin jednají ve vile v ŽenevěVideo: AP

 
Článek

Prezidenti USA a Ruska by měli v Ženevě mluvit o dvoustranných vztazích, o strategické stabilitě, o urovnání regionálních konfliktů nebo o boji s koronavirovou pandemií. Vyloučeno není ani jednání o prodloužení dohody o omezení jaderného arzenálu, takzvané dohodě Start 3.

Řeč by měla být také o klimatických změnách, ruské vojenské aktivitě u ukrajinských hranic, počítačové kriminalitě či pokusu o otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Biden před schůzkou v Ženevě: Putin je důstojný soupeř

Zahraniční

Jde o první rusko-americký summit od července 2018, kdy se Putin setkal s tehdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem v Helsinkách. Od té doby se vztah velmocí značně zkomplikoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Biden přiletěl do Ženevy už v úterýVideo: AP

O délce setkání rozhodne jeho průběh

Oba prezidenty nejdříve čeká bilaterální jednání a poté rozhovory v rozšířeném formátu. Na večer jsou plánovány oddělené tiskové konference obou státníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský prezident Putin přiletěl do ŽenevyVideo: Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu v ruské televizi řekl, že nelze vyloučit delší trvání rozhovorů, než se původně plánovalo.

Program jednání je podle Peskova tak komplexní, že bude obtížné ho vtěsnat do čtyř nebo pěti hodin. Jenom prezidenti rozhodnou o tom, jak dlouho spolu budou hovořit. „Hlavní je otázka účelnosti,” zdůraznil Peskov.

Upozornil zároveň, že jednání nebudou snadná a není pravděpodobné, že by přinesla průlomové výsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám