Hlavní obsah

Biden podepsal obří pomoc Ukrajině skoro za bilion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o poskytnutí pomoci Ukrajině v objemu téměř 40 miliard dolarů (téměř 933 miliard korun). Oznámil to Bílý dům.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Podle médií jde o největší balík americké zahraniční pomoci za posledních alespoň 20 let.

Návrh vojenské a humanitární podpory už schválila jak americká Sněmovna reprezentantů, tak i Senát. Biden původně navrhoval pomoc zhruba o sedm miliard dolarů nižší, jeho rychlý souhlas s navrhovanou pomocí se ale očekával.

Biden: Putin nemá jak vycouvat, řešíme co s tím

Zahraniční

Biden před dvěma týdny požádal Kongres o vyčlenění 33 miliard dolarů (asi 770 miliard korun). Zhruba 20 miliard dolarů (468 miliard korun) mělo podle Bílého domu směřovat do vojenské pomoci, kolem osmi miliard dolarů (187 miliard korun) na podporu ukrajinské ekonomiky a asi tři miliardy dolarů (70 miliard korun) na humanitární a potravinové programy.

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů ale prosadili ještě štědřejší balík pomoci, přičemž dodatečných sedm miliard dolarů má být rovnoměrně rozděleno na vojenské vybavení a humanitární pomoc.

Putin se podle USA chystá na dlouhodobý konflikt. Ve hře je vyhlášení stanného práva

Evropa

Schválením nového balíku pomoci už se podpora Spojených států Ukrajině od začátku války zvýšila asi na 54 miliard dolarů (1,26 bilionu korun). Pravděpodobně ale nejde o poslední pomoc ze strany Washingtonu v reakci na ruskou invazi.

Reklama

Výběr článků

Načítám