Hlavní obsah

Biden nominuje na post ministra zahraničí Blinkena

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Budoucí americký prezident Joe Biden nominuje na ministra zahraničí Antonyho Blinkena, jak se už spekulovalo. Biden to uvedl v pondělí. John Kerry, který se snažil neúspěšně stát prezidentem a dříve zastával post šéfa americké diplomacie, bude mít na starosti boj s klimatickými změnami. Původně měl Biden oznámit první ministry v úterý.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Antony Blinken

Článek

Poradcem pro národní bezpečnost bude Jake Sullivan. Biden chce do pozice ředitelky tajných služeb (DNI) dosadit Avril Hainesovou a do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase. Velvyslankyní USA při OSN by pak měla být zkušená diplomatka Linda Thomasová Greenfieldová. V rodícím se Bidenově zahraničněpolitickém a bezpečnostním týmu se podle listu The New York Times scházejí dříve vysoce postavení demokratičtí činitelé z administrativy Baracka Obamy.

Thomasová Greenfieldová pracovala na ministerstvu zahraničí za Obamovy vlády jako zmocněnkyně pro africké záležitosti. Třiačtyřicetiletý Sullivan byl Bidenovým poradcem pro národní bezpečnost v době, kdy byl viceprezidentem. V pozici přitom nahradil Blinkena. Sloužil také jako poradce někdejší ministryně zahraniční Hillary Clintonové. Kerry působil jako ministr zahraničí v Obamově vládě mezi lety 2013 a 2017. V roce 2004 rovněž neúspěšně kandidoval na prezidenta proti Georgi Bushovi mladšímu.

Co čekat od Blinkena

O nominaci osmapadesátiletého Blinkena psala jako první agentura Bloomberg. Blinken byl za vlády demokratického prezidenta Baracka Obamy náměstkem šéfa diplomacie Johna Kerryho. Nyní byl Bidenovým poradcem, spolupracovali dvacet let. Byl jeho hlavním poradcem v senátním výboru pro zahraniční vztahy a později, když byl Biden viceprezidentem, byl jeho poradcem pro národní bezpečnost.

Bidenův výběr je podle agentury Reuters odrazem jeho předvolebního slibu, že se bude spoléhat na názory expertů a že hodlá obnovit pozici USA jako lídra na globální scéně. Stávající republikánský prezident Donald Trump, který stále odmítá uznat svou volební porážku, zkušeným diplomatům nedůvěřoval.

Zdržovací taktika Trumpa? O prezidentovi USA může rozhodnout Sněmovna

Volby USA

Blinken by měl podle amerických médií klást důraz na globální angažmá USA a obnovení významu americké diplomacie a návratu k pojetí před nástupem Donalda Trumpa, kdy budou Spojené státy jednat na zahraničněpolitickém kolbišti aktivněji. List The New York Times očekává návrat k intervencionalismu. Očekává se zlepšení vztahů s Evropskou unií.

Boj o Pensylvánii nevzdává. Trump se odvolal proti zamítnutí žaloby

Volby USA

Podle tohoto listu budou Spojené státy dál soupeřit s Čínou, ovšem změní se pojetí, už nebude na zemích, aby si vybraly mezi dvěma velmocemi, Spojené státy se pokusí o multilaterální politiku.

Podle listu The Wall Street Journal se soustředí i na globální boj s pandemií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám