Hlavní obsah

Atentátníka z Bostonu by mohli obvinit už na lůžku v nemocnici

Aktualizováno

Džochar Carnajev, 19letý mladík podezřelý z útoků při bostonském maratónu, stále leží v nemocnici Beth Israel Deaconess Medical Center. Je ve vážném stavu, má poraněný krk, kvůli čemuž nemůže vypovídat. Televize CBS uvedla, že rána na krku mohla být způsobena při pokusu o sebevraždu. Podle CNN by jej mohli obvinit ještě v neděli v nemocnici.

Foto: ČTK/AP

Na snímku z videozáznamu je zraněný Džochar Carnajev, kterého převážejí do nemocnice.

Článek

Zdroj z ministerstva spravedlnosti řekl pod zárukou anonymity CNN, že by mohl být mladík obviněn ještě na lůžku. Podle něj jsou osoby, které čelí federálnímu stíhání, obviněny většinou do dvou dnů. Zatím není jasné, z čeho přesně bude Carnajev obviněn.

Podle ministerstva se chystají obvinění z terorismu na federální úrovni a obvinění z vraždy na státní úrovni. Stát Massachusetts sice nemá trest smrti, u federálního soudu by jej však mladík za použití zbraní hromadného ničení dostat mohl.

Mohl se pokusit o sebevraždu

O možném pokusu o sebevraždu hovořil v televizi CBS bývalý zástupce ředitele FBI John Miller. Podle něj si mladík zranění na krku způsobil už při čtvrteční přestřelce s policisty. Je zraněn také na noze, v obou případech jde podle BBC o střelná poranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry kamery vybavené termovizí, která pomohla odhalit podezřelého atentátníka z Bostonu Video: Reuters

Podle vyšetřovatelů ztratil mnoho krve, krvácel celý den a americká média uvádějí, že kdyby nebyl nalezen, patrně by nepřežil.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana a Džochara Carnajevových jak je zveřejnila FBI

Carnajev je v nemocnici pod silným policejním dohledem, ale kvůli svým zraněním vypovídat nemůže. Podle CNN je ve vážném, ale stabilizovaném stavu pod sedativy, lékaři mu do krku vpravili trubici a dýchá pomocí přístroje. Podle televizní stanice Fox News, s níž hovořil Ed Davis z bostonské policie, se však jeho stav pomalu zlepšuje.

Foto: Katie Zezima, ČTK/AP

Člun, v němž byl Carnajev polapen.

„Já a spolu se mnou všichni z bezpečnostních složek doufáme, že přežije, protože máme milión otázek a tyto otázky musí být zodpovězeny,“ řekl CNN guvernér Massachusetts Deval Patrick.

Podle vyšetřovatelů navíc existuje podezření, že bratři plánovali další útoky. Svědčí o tom množství trhavin, které u mladšího Džochara policisté objevili.

Bostonský starosta Tom Menino je ohledně výslechu skeptický. Televizní stanici ABC v neděli řekl, že by úřady Carnajeva také nikdy vyslechnout nemusely. "Nevíme, jestli jej vůbec někdy budeme schopni vyslechnout," řekl Menino.

Na krvácejícího Džochara Carnajeva, skrývajícího se ve člunu na zahradě domu ve Franklin Street 67 ve Watertownu u Bostonu, upozornil sám obyvatel domu David Henneberry, který se přes policejní doporučení vydal ven nadýchat vzduchu. Po přestřelce s policií byl Carnajev dopaden a převezen do nemocnice. Je podezřelý, že spolu se starším bratrem Tamerlanem nastražili nálože v cílové rovince maratónu. Tamerlan byl při policejní honičce zraněn a později zemřel při převozu do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám