Hlavní obsah

Annu Frankovou prý zradil židovský notář. Chtěl se zachránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé si desítky let lámali hlavu nad tím, jak nacisté objevili úkryt židovské dívky Anny Frankové, avšak nyní se domnívají, že ji vydal Arnold van den Bergh, významný židovský podnikatel a notář v okupovaném Amsterodamu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tomto domě se během druhé světové války ukrývala Anne Franková a dalších sedm ŽidůVideo: THANK ANNE FRANK HOUSE, Reuters

 
Článek

Výsledky pečlivého vyšetřování s využitím detekčních technik 21. století zveřejnila stanice CBS a jako osobu, která je s největší pravděpodobností za zradu zodpovědná, označila Arnolda van den Bergha, který zemřel v roce 1950.

Navzdory řadě vyšetřování zůstává totožnost toho, kdo nacisty přivedl na půdu, kde se Anna Franková a její rodina více než dva roky skrývaly, po desetiletí nevyřešena.

Vyšetřovatelé nasadili umělou inteligenci

Tým pod vedením Vince Pankokeho, někdejšího detektiva FBI, použil umělou inteligenci, aby prošel rozsáhlé záznamy, a dospěl k závěru, napsal britský list The Daily Telegraph.

Počítač pátrá, kdo zradil Annu Frankovou

Internet a PC

Po desetiletí se ukazovalo prstem na skladníka Wilhelma van Maarena. Pankoke ho však vyloučil a poukázal na to, že by v případě krachu Frankova podniku přišel o práci.

Poté, co jeho tým vyloučil jednoho blízkého spolupracovníka Otto Franka nebo jeho sousedy, zaměřil se na Židovskou radu, kterou nacisté v Amsterodamu zřídili, aby pomáhala provádět jejich politiku. Pankoke dodal, že záznamy v nizozemském národním archivu naznačují, že jeden z členů rady rozpuštěné v roce 1943 předával nacistům jména a adresy židovských rodin.

Činil tak v naději, že se vyhne osudu ostatních nizozemských Židů – více než sto tisíc jich skončilo v táborech smrti.

Renia Spiegelová – „polská Anna Franková”

Styl

Arnold van den Bergh působil v radě a podle Pankokeho není zaznamenáno, že by on nebo členové jeho rodiny zemřeli v táborech. Jeho jméno se objevilo v anonymním dopise zaslaném Ottu Frankovi a v roce 1963 v nizozemském policejním vyšetřování.

Deník se stal po skončení války bestsellerem

Anna Franková se narodila v červnu 1929 ve Frankfurtu. Po nástupu Hitlera k moci v roce 1933 rodina uprchla a Annin otec Otto začal podnikat v Amsterodamu. Rodina se začala skrývat 6. července 1942, a to v tajné přístavbě skladiště Otto Franka, přičemž vchod do úkrytu se skrýval za knihovnou.

Frankovi zůstávali neodhaleni až do srpna 1944, kdy do budovy vtrhli nizozemští detektivové a příslušníci SS.

Zakryté stránky deníku Anne Frankové skrývaly sprosté vtipy a nemravnosti

Zahraniční

Poslední záznam v deníku Anny Frankové, který se stal po skončení války mezinárodním bestsellerem, nese datum 1. srpna 1944.

Otec přežil
Anna zemřela v patnácti letech v koncentračním táboře Bergen-Belsen počátkem roku 1945, pravděpodobně na tyfus.
Otto Frank deportovaný do Osvětimi se stal jediným obyvatelem tajné přístavby, který přežil.
Až do své smrti v roce 1980 věnoval velkou část svého života snaze zjistit, kdo přivedl úřady do stísněného úkrytu v centru Amsterodamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám