Hlavní obsah

Američtí senátoři vybídli Bidena k vyhoštění 300 ruských diplomatů

Washington

Senátoři z obou hlavních politický stran Spojených států vybídli prezidenta Joe Bidena k vyhoštění 300 ruských diplomatů, pokud Moskva nevydá více diplomatických víz Američanům, aby se počty na obou stranách přiblížily. Informoval o tom zpravodajský web Axios. Pokud by Biden souhlasil, jednalo by se o největší vyhoštění ruských diplomatů v historii USA.

Foto: Profimedia.cz

Republikánský senátor Marco Rubio

Článek

Návrh vedoucích představitelů senátních zahraničních výborů – demokratů Boba Menedeze a Marka Warnera a republikánů Jima Rische a Marca Rubia – by znamenal prudké vyostření současného sporu mezi Moskvou a Washingtonem ohledně obsazení svých velvyslanectví.

Americká administrativa v dubnu uvalila na Rusko rozsáhlé sankce a vyhostila 10 ruských diplomatů v reakci na „bezohledné a nepřátelské chování” Kremlu. Tehdy šlo zejména o hackerský útok na federální úřady a vměšování se do voleb v roce 2020.

Rusko vyhostí 10 diplomatů USA, velvyslanci doporučuje cestu domů

Evropa

Rusko zanedlouho zakázalo americkému velvyslanectví v Moskvě zaměstnávat, najímat a uzavírat smlouvy s místními i zahraničními zaměstnanci, s výjimkou strážců. Tím Američany donutilo propustit 182 pracovníků a desítky externistů.

Senátoři chtějí striktní paritu

V tuto chvíli je tedy v Rusku okolo 100 amerických diplomatů, zatímco Rusko má v USA přes 400 vlastních diplomatů. Současný stav je podle Rubia a spol. nepřijatelný.

„Rusko musí vydat tolik víz, aby se počet amerických diplomatů působících v Rusku a počet ruských diplomatů působících v USA přiblížil paritě,” napsali senátoři v dopise prezidentu Bidenovi.

Pokud Moskva na paritní zastoupení nepřistoupí, měl by podle nich šéf Bílého domu začít s vyhoštěním až 300 ruských diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám