Hlavní obsah

Amerického policistu obvinili z vraždy, chladnokrevně zastřelil neozbrojeného řidiče

Cincinnati

Z vraždy 43letého řidiče Samuela DuBoseho byl ve středu v Cincinnati obviněn policista Ray Tensing. Ten ho 19. července při silniční kontrole zabil ranou do hlavy, byť ho muž nijak neohrožoval, uvedly stanice WCPO a list The Guardian.

Policista z Ohia byl kvůli zastřelení neozbrojeného černocha obviněn z vraždyVideo: Hamilton County Prosecutor´s Office Handout , Novinky/Reuters

 
Článek

Záznam z kamery na těle policisty ukázal, že při běžné silniční kontrole zastřelil muže, který seděl za volantem a nedělal nic, čím by mohl policistu ohrozit. Po prostudování záznamu žalobce Joe Deters řekl, že Tensing nikdy neměl sloužit v policejním sboru.

Video také rozbořilo obhajobu Tensinga, který tvrdil, že musel použít zbraň, protože se řidič náhle rozjel a vlekl ho zachyceného ve dveřích. Nic takového se nestalo, DuBose sice motor nastartoval, ale nerozjel se.

Myslím, že dostal vztek, protože DuBose nechtěl vystoupit z auta
žalobce Joe Deters

Policejní hlídka zastavila DuBoseho v Mount Auburnu. Neměl ale u sebe řidičský průkaz. Omlouval se, že ho nechal doma za rohem. Policista ho vyzval, aby si rozepnul pás a vystoupil a současně si pootevřel dveře. V tu chvíli DuBose nastartoval, Tensing se chytil okýnka ve snaze ho chytit za pás. I když se auto nehýbalo, křičel stůj, stůj a střelil DuBoseho. V tu chvíli auto poskočilo a ujelo asi sto metrů, než se zastavilo.

Tensing za ním utíkal spolu s dalším policistou, který se ho ptal, jestli řidiče zasáhl. Když dorazil k autu, Tensing vypnul motor a řekl kolegovi: „Myslel jsem, že mě přejede.“ I když hlásil případ do rádia na služebnu, zdůrazňoval, že se ho DuBose pokoušel přejet. Tvrdil taky, že ho bolí rameno a koleno.

Po zhlédnutí videa žalobce Deters řekl, že se DuBose nechoval násilně:  „Myslím, že (Tensing) dostal vztek, protože DuBose nechtěl vystoupit z auta. Nebyl vlečený.“

Komentoval i bleskovou střelbu: „Když to vidíte, nevěřili byste, jak rychle tasil zbraň a střelil ho do hlavy.“

Případ připomíná kauzu 28leté Sandry Blandové, která při silniční kontrole nechtěla típnout cigaretu ve svém voze a odmítala vystoupit. Zasahující policista ji vytáhl a hrozil jí použitím taseru. Pak ji srazil na zem. Žena spáchala v cele sebevraždu.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám