Hlavní obsah

Americké úřady povolily schůzky naočkovaných

– Washington

Lidé plně naočkovaní proti covidu-19 si mohou bez roušek užívat menší sešlosti s dalšími již očkovanými nebo s blízkými z jedné domácnosti, u nichž je malé riziko těžkého průběhu nemoci z koronaviru. V čerstvě zveřejněných doporučeních to uvádí americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na veřejnosti nebo při setkání se členy různých domácností by si podle něj lidé měli zakrývat dýchací cesty a udržovat odstup i po vakcinaci.

Nová pravidla přichází v momentě, kdy mají ve Spojených státech očkování proti covidu-19 za sebou desítky milionů lidí, a začínaly tak vyvstávat otázky ohledně praktických důsledků pro jednotlivé Američany. Americká média vyzdvihují, že díky vyjádření CDC se budou moci prarodiče bez větších obav vídat se svými vnoučaty.

Kdo je plně očkovaný

CDC vysvětluje, že "plně očkovaný" je pro něj člověk dva týdny po druhé dávce vakcíny, případně dva týdny po vpíchnutí jednorázové vakcíny, jako je ta od firmy Johnson & Johnson (J). "Na základě toho, co o vakcínách proti covidu-19 víme, mohou ti, co byli plně naočkovaní, začít dělat některé věci, které kvůli pandemii dělat přestali," píše se ve zprávě na webu CDC.

USA očkují rychleji, než Biden slíbil

Amerika

Konkrétně mohou v uzavřených prostorách bez roušek trávit čas s jinými plně naočkovanými. Stejně tak je přijatelné nemít roušku na setkání se členy jedné domácnosti, kde nikdo není osobou se zvýšeným rizikem těžkého průběhu covidu-19. Po dokončení vakcinace dále lidé nemusí kvůli kontaktu s nakaženým zahájit izolaci ani jít na test, pakliže nežijí ve větší skupině nebo například v pečovatelském domě.

Na 60 milionů naočkovaných

Jednu nebo dvě dávky vakcíny v USA podle nejnovějších statistik dostalo 60 milionů lidí. Druhé dávky látek od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna se zde podávají už asi dva měsíce a od začátku minulého týdne se může očkovat i jednodávkovou vakcínou od J.

Podle CDC není pochyb o tom, že nasazené přípravky snižují riziko onemocnění i hospitalizace. Připomíná však, že stále není jasné, jak jsou účinné proti určitým mutacím koronaviru SARS-CoV-2 a do jaké míry brzdí přenos infekce. Agentura proto doporučuje i plně naočkovaným lidem v různých situacích nadále dodržovat zásady, jako je zakrývání dýchacích cest a dodržování dvoumetrových rozestupů.

Dobrá zpráva pro kuřáky ze Severní Karolíny. Budou očkováni dříve

Koronavirus

"Stále byste se měli vyhýbat středně velkým nebo velkým shromážděním. Stále byste měli odkládat vnitrostátní i mezinárodní cesty," uvádí CDC. Roušky jsou podle něj stále nutné při pohybu na veřejnosti a kontaktu s nenaočkovanými lidmi, kteří žijí v různých domácnostech nebo patří k více ohroženým skupinám.

USA od začátku šíření koronaviru zaznamenaly více než 520 tisíc úmrtí připisovaných nemoci covid-19 a jsou zemí s nejvyšší bilancí obětí epidemie. V posledních týdnech se zde ale situace neustále zlepšuje a některé státy začínají odvolávat karanténní opatření včetně povinného nošení roušek. Pohyb obyvatel už není omezen v žádném z 50 států a ve většině z nich jsou podniky "převážně otevřené", uvádí deník The New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám