Hlavní obsah

Americké úřady netuší, komu patří třetina letadel v USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nemá ponětí, kdo je vlastníkem celé třetiny z 357 000 soukromých a komerčních letadel registrovaných v USA, uvedla v pátek agentura AP. Na vině jsou špatně vedené úřední záznamy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

FAA připustil, že záznamy jsou v takovém nepořádku, že by situace mohli zneužít teroristé nebo drogoví pašeráci a nakoupit pro svoji potřebu bez povšimnutí v USA letadla, nebo jen zneužít registrace strojů.

„Identifikovali jsme potenciální rizikové oblasti, které se snažíme eliminovat,“ řekla mluvčí úřadu pro letectví Laura Brownová. FAA proto nařídil všem vlastníkům letadel, aby se znovu registrovali.

Nejasnosti panují o majitelích celkem 119 000 letadel. Chybí záznamy o prodejích a jiné dokumenty, někdy FAA jen nezná správnou adresu majitele.

Úřední šlendrián přitom vedl mimo jiné i ke dvěma zbytečným policejním raziím. Pohraniční policisté v neprůstřelných vestách vloni v Ramoně prohledávali letadlo, o němž se mylně domnívali, že je to hledaný stroj z Floridy. Letos v srpnu zase v Santa Barbaře ozbrojení policisté zadrželi dvojici leteckých instruktorů, protože se mylně domnívali, že své letadlo před osmi lety ukradli.

Reklama

Výběr článků

Načítám