Hlavní obsah

Americké primárky se mění v předvolební boj republikánů a demokratů

Novinky, CNN, aš, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké primárky přinášely dosud především bojem jednotlivých kandidátů o nominaci. V posledních dnech se ale mění v regulérní předvolební boj demokratů s republikány. Už se nenapadají jen kandidáti v rámci téže strany, ale útočí se i na protivníky z druhého tábora.

Článek

Barack Obama dosud čelil jen tvrdé kritice ze strany senátorky Hillary Clintonové, s níž bojuje o nominaci za demokraty. Ve středu se do něj ale poprvé opřel republikán John McCain, který má již téměř jisté, že bude nominován do podzimních prezidentských voleb. Šance Mika Huckabeeho jsou již jen teoretické.

Útok John McCaina naznačuje, že šance Baracka Obamy na nominaci už berou vážně republikáni. Obama po úterním vítězství primárkách ve federálním distriktu Columbia, Virginii a Marylandu předstihl v počtu získaných delegátů na letní nominační sjezd Clintonovou, má jich 1253, zatímco senátorka jen 1211.

McCain napadl Obamu kvůli jeho kritice války v Iráku

„Demokraté chtějí odejít a stanovit datum stažení. Říkají, že vojensky bychom nikdy nemohli uspět. Podívejte se na údaje, ne na projevy, ale na principy a filozofii,“ připomněl McCain úspěchy posíleného amerického kontingentu, jemuž se podařilo v druhé půlce loňského roku zlepšit bezpečnostní situaci Iráku, i prvotní záměr šířit demokracii. Pak se pustil přímo do Obamy, že v jednotlivostech zaostává.

Obama jeho útok elegantně smetl a ještě se přitom opřel do Clintonové: „Je jasné, že už ví, kdo bude jeho protivníkem, a těším se na velkou debatu na tato témata, kterou povedu s Johnem McCainem.“

Opět napadl McCainovu podporu válce: „Nemůžeme pokračovat s utrácením peněz, které nemáme, na válku, kterou nemůžeme vybojovat a která by nikdy nebyla schválena.“ Obama už dříve uvedl, že je potřeba tyto peníze dát do sociální sféry i na podporu ekonomiky. Zkritizoval i McCainovy ekonomické plány, když řekl: „O Georgi Bushovi se na podzim hlasovat nebude, ale o jeho krácení dají a ekonomické politice ano. Jestliže chcete totéž, co jsem měli posledních sedm let, pak si myslím, že John McCain je tou pravou volbou.“ McCain však ne vždy Bushovu ekonomickou politiky plně podporoval, za což ho kritizovali konzervativci v republikánské straně.

Clintonová tvrdí, že Obama jen slibuje

Clintonové se zase do Obamy pustila, že nemá dost zkušeností.. Podle ní jen mluví, ale není schopen praktických kroků. „Já nabízím řešení. Můj oponent obchoduje se sliby,“ pravila Clintonová v Texasu, kde se snaží získat voliče před primárkami naplánovanými na 4. března.

V Texasu žije hodně Latinoameričanů, kteří zatím Clintonovou podporovali. Senátorka spoléhá i na primárky v Ohiu, které se konají ve stejném termínu a kde mají silné zastoupení dělníci, kteří ji dosud také podporovali.

Také Obamu zkritizovala, že se nechtěl zúčastnit společné televizní debaty ve Wisconsinu, Obamův tým kritiku odmítl s tím, že se už konalo 18 společných debat a další dvě jsou připraveny.

Reklama

Související články

Obama rozdrtil Clintonovou

Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama přesvědčivě zvítězil v sobotních volbách v amerických státech Louisiana, Washington a Nebraska. Obama...

Američané si přejí za prezidenta Obamu

Pokud by se prezidentské volby ve Spojených státech konaly nyní, Američané by poslali do Bílého domu demokrata Baracka Obamu. Vyplývá to z nejnovější ankety...

Výběr článků

Načítám