Hlavní obsah

Americká vláda tajně získala telefonní záznamy novinářů AP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti tajně získalo telefonní záznamy reportérů a redaktorů americké agentury The Associated Press (AP) za období dvou měsíců minulého roku. Agentura to uvedla v pondělní zprávě. Podle ní jde o "hluboké a bezpříkladné narušení" způsobu, jakým společnost získává a zpracovává informace.

Foto: Profimedia.cz

Ministr spravedlnosti USA Eric Holder

Článek

"Pro tak rozsáhlé získávání telefonické komunikace The Associated Press a jejích reportérů není možné žádné ospravedlnění. Tyto záznamy potenciálně odkrývají komunikaci s důvěrnými zdroji napříč všemi aktivitami získávání informací, jaké AP během dvou měsíců uskutečnila," napsal generální ředitel agentury Gary Pruitt v pondělí v protestním dopisu americkému ministru spravedlnosti Ericu Holderovi.

AP o shromažďování telefonních údajů informoval prokurátor Ronald Machen. Ministerstvo údajně získalo záznamy v podobě odchozích hovorů na pracovní a soukromá telefonní čísla reportérů v New Yorku a dalších amerických státech a na ústřední telefonní číslo reportérů AP v novinářské galerii americké Sněmovny reprezentantů.

Není ale bezprostředně jasné, jestli záznamy zahrnují i příchozí telefonáty a délku trvání hovorů. Informace, které vláda AP poskytla, však prý nenaznačují, že došlo ke sledování samotných telefonních hovorů.

V centru pozornosti je článek o CIA v Jemenu

Celkem vláda loni v dubnu a v květnu získala záznamy z 20 jednotlivých telefonních linek přidělených agentuře a jejím novinářům, napsala AP. Přesný počet novinářů, kteří je používali, znám není. V kancelářích, kde se z těchto linek telefonuje, ale více než sto žurnalistů zpracovává různá témata včetně událostí týkajících se vlády.

Washington podle AP odmítá sdělit, proč o záznamy usiloval. Američtí činitelé ale prý již dříve uvedli, že úřady ve Washingtonu začaly pátrat po zdroji informací ve zprávě AP z loňského 7. května o operaci Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Jemenu. Ta prý na jaře 2012 zmařila plán jemenské odnože teroristické sítě al-Kajdá odpálit nálož na letadle směřujícím do USA. Mezi údaji, které ministerstvo spravedlnosti získalo, byly podle AP telefonní čísla pěti reportérů a redaktora, kteří na zprávě pracovali.

Ředitel agentury Pruitt v listu ministru Holderovi požádal o navrácení telefonních záznamů a zničení všech kopií.

Reklama

Výběr článků

Načítám