Hlavní obsah

Americká armáda verbuje i lidi, kteří trpěli závislostí či duševní chorobou

Washington

Americká armáda v tichosti povolila nábor rekrutů, kteří se v minulosti léčili s duševní poruchou nebo propadli závislosti. Náborčí navíc dostali pokyn, aby při posuzování způsobilosti přimhouřili oči. Důvodem je snaha Pentagonu dosáhnout kýženého navýšení stavu vojáků o 80 tisíc mužů a žen ve zbrani do září 2018. V neděli o tom informoval deník USA Today.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vstoupit do americké armády nově mohou i ti, kterým byla diagnostikována bipolární porucha, vyskytlo se u nich sebepoškozování, sužovala je deprese nebo nadužívali marihuanu či alkohol.

V roce 2009 přitom americká armáda přestala nabírat rekruty, kteří trpěli duševní chorobou. Tehdy její řady zasáhla vlna sebevražd mezi vojáky.

Pravidla byla v tichosti změněna už v srpnu, USA Today ale na to, na základě získaných materiálů, upozornil až o uplynulém víkendu. Požádal o vysvětlení mluvčího armády. „Rozhodnutí bylo učiněno primárně z toho důvodu, že jsou nyní snáze dostupné osobní lékařské záznamy uchazečů,“ řekl deníku armádní mluvčí Randy Taylor.

Katastrofické následky?

Odborníci ale varují, že takové rozhodnutí může mít při nasazení v boji katastrofické následky. Stres, který vojáci v boji prožívají, totiž může mentální potíže znovu vyvolat a například sebepoškozování může být podle Americké psychiatrické asociace pouhým příznakem mnohem vážnějších potíží.

Podle psychiatričky Elspeth Ritchiové, která sloužila v armádě jako plukovnice, může sebepoškozování vojáka narušit válečnou operaci. Jakmile si takový jedinec například do krve pořeže tělo, musí být okamžitě evakuován z bojiště. Armáda totiž nemůže riskovat, že by takový voják spáchal sebevraždu přímo v akci.

Kromě toho, že je americká armáda při přijímání nových rekrutů benevolentnější, je rovněž láká na nemalé náborové příspěvky. V roce 2017 na bonusech vyplatila 426 miliónů dolarů, což je v přepočtu 9,3 miliardy korun. O rok dříve to přitom bylo 284 miliónů dolarů (6,2 miliardy korun). Jeden rekrut si může přijít na bonus až na 40 tisíc dolarů, tedy více než 800 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám