Hlavní obsah

Americká armáda investuje 100 miliard dolarů do obměny jaderného arzenálu

– Washington
Novinky, jem

Americká armáda se chystá investovat necelých 100 miliard dolarů, tedy v přepočtu skoro 2,3 bilionu korun, do generační výměny svého jaderného arzenálu. Již déle než půl století sloužící mezikontinentální balistické rakety Minuteman 3 by měly postupně nahradit nové hlavice. V úterý o tom informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké letectvo v srpnu zkušebně odpálilo mezikontinentální balistickou střelu Minuteman IIIVideo: Reuters

 
Článek

Pentagon před deseti lety odhadoval, že nezbytná výměna jaderného arzenálu vyjde v přepočtu na zhruba 85 miliard dolarů. V pondělí ale svůj odhad navýšil na 95,6 miliardy USD.

Informace přichází v době probíhající krize související s pandemií koronaviru a také v atmosféře, kdy mnozí odborníci včetně bývalého ministra obrany Williama J. Perryho tvrdí, že by si americká armáda poradila i bez mezikontinentálních balistických střel s jadernými hlavicemi.

Odstrašující síla

Ministerstvo obrany ale namítá, že jde o odstrašující prostředky, které brání tomu, aby si na Spojené státy vůbec někdo troufl. Jde navíc také o pojistku pro případ, že by se někomu podařilo vyřadit armádní velení nebo jinak zneschopnit konvenční armádu.

Pentagon by chtěl do roku 2045 kolem 500 lodí

Amerika

„Systém mezikontinentálních balistických střel přečká útok jakéhokoliv rozsahu. Ke zničení amerického systému jaderných hlavic by musel nepřítel udeřit koordinovaným útokem stovek ničivých a přesných hlavic. A toho není schopen nikdo s výjimkou Ruska,“ cituje britský deník Independent ze zprávy administrativy amerického prezidena Donalda Trumpa. Ta se v roce 2018 zavázala, že jaderný arzenál obmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám