Hlavní obsah

Americká armáda dá transsexuálům zelenou

Experti amerického Pentagonu dokončují plán, který by osobám se změnou pohlaví umožnil službu v amerických ozbrojených silách. Podle agentury AP by jedna z posledních sexuálně motivovaných překážek pro přijímání armádních rekrutů mohla formálně padnout už tento týden.

Foto: Profimedia.cz

Pentagon, sídlo Ministerstva obrany USA

Článek

Plán umožnit osobám se změněným pohlavím službu v ozbrojených složkách projde po schválení půlročním testovacím obdobím, při němž budou prověřovány právní, zdravotní a administrativní aspekty rozhodnutí. Během této doby bude sice zákaz ještě platit, ale jakýkoli pokus vyřadit z armády osoby se změněným pohlavím bude ministerstvo obrany blokovat.

Ministr obrany Ashton Carter podle AP požádal své podřízené o ujištění, že plán negativně neovlivní bojovou připravenost vojsk. Transsexuálové, tedy osoby, jejichž vnímání pohlavní identity je v protikladu s vrozeným anatomickým stavem, zatím nemají do amerických ozbrojených sil oficiálně přístup. Podle odhadů jich ale v armádě USA působí tajně nebo i otevřeně na 15 tisíc.

Skeptiky odkazují američtí odborníci na postupné odstraňování bariér pro homosexuály, které v armádě definitivně padly v roce 2011. Proces adaptace tehdy proběhl úspěšně. Proti liberálnímu přístupu k transsexuálům se podle AP nestavějí ani velitelé jednotlivých armádních složek. Trvají ale na tom, že je třeba řešit řadu praktických problémů včetně bydlení, lékařské péče a případného speciálního výcviku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám