Hlavní obsah

Američanů je už přes 300 miliónů

WASHINGTON

Populace Spojených států oficiálně dosáhla významného milníku. Přesně ve 13:46 SELČ podle výpočtů Amerického úřadu pro sčítání obyvatel dosáhla vůbec poprvé ve svých dějinách hranice 300 miliónů.

Článek

Řada expertů soudí, že zmiňované hranice americká populace dosáhla už před řadou měsíců. "Nemyslím, že kdokoli věří, že přesně v tuto konkrétní chvíli populace dosáhne 300 miliónů," řekl Howard Hogan z úřadu pro sčítání. "Avšak jsme si jistí, že se jí blížíme," dodal.

Přesné množství lidí v zemi o velikosti Spojených států není lehké odhadnout. Ještě komplikovanější je to, vezme-li se v úvahu nelegální imigrace, což je ostatně jeden z důvodů, proč americká vláda tuto událost nechala bez větší pozornosti. Když populace USA v roce 1967 dosáhla hranice 200 miliónů, prezident Lyndon Johnson uspořádal velkou tiskovou konferenci, v níž připomínal americké dějiny a hovořil o budoucích výzvách.

12 miliónů nelegálních imigrantů

Časopis Life rozmístil po zemi řadu fotografů, jejichž cílem bylo najít dítě, které se narodí přesně v okamžik, kdy se počet lidí přehoupl na 200 miliónů. Vyhledal tak chlapce, který se narodil v Atlantě a kterému tento primát přisoudil. Letos je velká šance, že třistamilióntý Američan už překročil mexicko-americkou hranici. "Je pár týdnů před volbami, v nichž ilegální imigrace je jedním z čelných témat, a oni z toho nechtějí dělat velkou věc," řekl demograf William Frey z nezávislé organizace Brookings Institution.

Ministr obchodu Carlos Gutierrez řekl, že administrativa prezidenta George Bushe nesnižuje význam dnešního mezníku. Připomněl, že Japonsko či Evropa čekají, že v příštích desetiletích se jejich populace bude snižovat. "Je to jedna z více oblastí, v nichž se zdá, že máme výhodu," řekl. Populace v USA se rozšiřuje asi o 2,8 miliónu lidí ročně, roste tedy asi o méně než jedno procento za rok. Za zvyšováním populace ze 40 procent stojí imigrace.

Úřad populaci sčítá každých deset let. V mezidobí se využívá průzkumů a statistických odhadů. Podle "populačních hodin" demografů se odhaduje, že každých sedm sekund se v USA narodí nový člověk, zatímco někdo umře každých 13 sekund. Nový imigrant do země přichází zhruba každých 31 sekund. Je pravděpodobné, že třistamilióntý Američan, ať už se narodil dnes či před řadou měsíců, je Hispánec, protože právě tato menšina se rozrůstá největším tempem, uvedl Frey.

Odhaduje se, že v USA je 11 až 12 miliónů nelegálních přistěhovalců. Experti také podotýkají, že při velkých sčítáních "chybějí lidé". Demograf Jeffrey Passel z Pewova hispánského centra a někdejší pracovník Amerického úřadu pro sčítání obyvatel řekl, že při sčítání v roce 2000 podle něj statistikům "uniklo" téměř pět miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám