Hlavní obsah

Američané dnes volí Kongres

Právo, CNN, BBC, ROŠ
Washington

Američané v úterý volí nový Kongres a rozhodnou o politické mapě Washingtonu na příští dva roky. Volby v polovině funkčního období prezidenta Donalda Trumpa přitahují pozornost jako referendum o jeho politice, která rozděluje zemi.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump během kampaně v Clevelandu

Článek

K minulému pátku volilo v předstihu podle BBC přes 34 milionů lidí, což je asi 2,5krát víc než při stejných volbách v roce 2014. Překonání čísel z tohoto roku ohlásilo celkem 28 států. V Texasu už dokonce odvolilo víc lidí, než kolik jich bylo celkem před čtyřmi lety.

Rozhoduje se o všech 435 členech Sněmovny reprezentantů a 35 ze sta senátorů. Podle průzkumů mohou Trumpovi republikáni ztratit většinu ve Sněmovně a udržet si ji v Senátu.

Obama: Nesmíme podlehnout strachu

„Demokraté budou pro zemi špatní, a to se může stát!“ připustil na mítinku v Západní Virginii Trump, který často hlásal, že se žene „červená vlna“, tedy nástup republikánů označovaných na volebních mapách tradičně červenou barvou. Ještě v pondělí zajel do Ohia, Indiany a Missouri.

Pokud jde o Kongres, snížil se náskok demokratů v celkových průzkumech o polovinu, ale stále činí sedm až 10 procent. Podle televize ABC však mohou republikánům pomoci dobrá ekonomika a Trumpovy razantní kroky k ochraně hranic před migranty. Demokraté kromě toho právě teď zaznamenali v sondě CNN nejhorší image od roku 1992. Příznivě stranu vnímá jen 37 procent Američanů, republikány ovšem ještě méně – 30 procent.

Trumpův předchůdce Barack Obama apeloval, aby lidé nepodlehli hysterii šířené šéfem Bílého domu kolem imigrace a pokusům stavět Američany proti sobě. „Když slova neznamenají nic, když nezáleží na pravdě a lidé mohou jen tak lhát, pak demokracie nemůže fungovat,“ řekl na jeho adresu.

Demokratům chybí 23 poslanců navíc
Volí se všech 435 členů Sněmovny a 35 ze sta senátorů
Republikáni mají nyní většinu v obou komorách
Sněmovna 236 : 193 (6 křesel volných), Senát 51 : 49
Demokraté musí přidat 23 poslanců a dva senátory
Rozhodne se o 36 guvernérech států a třech z teritorií
Na pořadu je rovněž 157 referend v 37 státech

Volební místnosti se na východním pobřeží USA otvírají vesměs ve 12 hodin našeho času a poslední se uzavřou v západních státech včetně Kalifornie ve středu v pět hodin ráno našeho času, na Aljašce až v šest hodin. První ucelené výsledky se dají čekat až ve středu odpoledne.

Obrat v Senátu nepravděpodobný

Aby demokraté ovládli Sněmovnu, určovali její agendu, blokovali Trumpovy návrhy, vyšetřovali jeho přešlapy a případně proti němu vznesli ústavní žalobu, potřebují získat minimálně 23 mandátů navíc.

Nyní mají republikáni ve Sněmovně navrch poměrem 236 ku 193 mandátům, přičemž šest je momentálně neobsazených. Podle expertů musí demokraté v tradičně nakloněné Kalifornii porazit republikány, kteří zastupují pouhých sedm z 54 tamních volebních obvodů.

Obrat v Senátu není pro demokraty na dostřel, i když v něm republikáni mají jen těsnou většinu 51 : 49 (s demokraty hlasují dva nezávislí). Ocitají se v historicky nejméně příznivé situaci. Obhájit křeslo jich totiž musí letos 23, stejné břemeno nese jen osm republikánů.

Registrovaní voliči tvořili v USA před dvěma lety jen asi 56 procent z celkového počtu oprávněných voličů a z registrovaných volilo necelých 87 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám