Hlavní obsah

Američan vzal prst vojákovi Terakotové armády. Peking zuří

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Exemplární potrestání Američana, který ukradl palec vojáka z proslulé Terakotové armády, požadují po Washingtonu čínští představitelé. Deset unikátních soch ze 3. století je až do března vystaveno ve Franklinově institutu ve Filadelfii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na výstavě ve Filadelfii ukradli prst vojáka z Terakotové armádyVideo: Reuters

 
Článek

Právě tam se mladík Michael Rohana loni v prosinci zúčastnil vánočního večírku a mimo otvírací dobu se vplížil na výstavu. Vzácné soše dal nejprve ruku kolem ramen a vyfotil se s ní, poté jí odlomil palec, který si odnesl domů na památku.

Americká média podotýkají, že mladík nemusel překonávat žádná bezpečnostní opatření. Dveře výstavní místnosti byly jen zavřené, ne však zamčené. Chybějícího prstu na levé ruce si personál muzea všiml až 8. ledna, díky záznamům kamer a údajům z použité kreditní karty se ale pachatele podařilo vypátrat.

Rohana, který odlomený palec uchovával v šuplíku, vyšetřovatelům vše přiznal a byl obviněn z nelegálního přechovávání uměleckého díla. Podle listu USA Today byl ale později propuštěn na kauci.

Na začátku byl náhodný objev

Rozčilení Číňané nyní volají po rázném postupu. „Žádáme po USA tvrdé potrestání pachatele,“ řekla čínské televizi Wu Chaj-jün, která dohlížela na zápůjčku vzácných soch.

„Válečníci Terakotové armády jsou národním pokladem. Jsme velmi rozhořčeni a odsuzujeme krádež a ničení našeho dědictví,“ citoval nejmenovaného čínského představitele web South China Morning Post.

Terakotová armáda, která čítá přes osm tisíc unikátních soch, vznikla, aby střežila hrobku Čchin Š’-chuang-tiho, prvního císaře sjednocené Číny. Objevena byla náhodou v roce 1974 poblíž města Si-an v provincii Šen-si. V tamním císařském mauzoleu je trvale umístěna většina soch.

Reklama

Výběr článků

Načítám