Hlavní obsah

Amatér předčil experty a rozluštil britskou válečnou šifru

Právo, los

Pěknou lekci dal současným britským šifrantům milovník historie z Kanady. Dokázal rozluštit tajnou depeši ze 2. světové války, s níž si kryptologové na ostrovech marně lámali hlavy. Napsal to server Yahoo.

Foto: Profimedia.cz

Kódovaná zpráva byla nalezena u nohy mrtvého holuba. Ilustrační foto

Článek

Šlo o podivnou zprávu, kterou našel při rekonstrukci svého domu ve městě Surrey jeden Angličan v malé krabičce připevněné na zteřelé nožní kosti poštovního holuba. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kostra holuba se zprávou z druhé světové válkyVideo: Reuters

V ní stočený papír nesl změť písmen a čísel v nejrůznějších kombinacích. Šlo o zprávu seržanta Williama Stotta, nasazeného za německými liniemi v Normandii, aby sledoval činnost nepřítele.

Až nyní se ukázalo, že šifra obsahovala tehdy důležité informace o počtech německých jednotek připravených čelit spojeneckým silám, o pozicích Hitlerových obrněnců a pro britské královské letectvo upřesňovala lokalizaci míst, která je třeba bombardovat.

Bez tabulek to nejde, hájí se Britové

Záhadná, téměř 70 let stará depeše se letos v listopadu dostala do rukou vojenských specialistů na šifry. Ti ale úsilí vzdali s tím, že bez kódové knihy a šifrovacích tabulek používaných k napsání zprávy ji nelze s jistotou rozluštit.

Foto: Profimedia.cz

Zašifrovaná zpráva

O věc se začal zajímat kanadský historik Gordon Young. Ten posléze sdělil, že s dešifrací uspěl a že mu rozluštění zprávy trvalo pouhých 17 minut. Potřeboval k tomu pouze kódovací knihu svého strýce – ta přitom pochází z předchozí, tedy z 1. světové války.

Podle historika dělali šifranti s luštěním zprávy zbytečně velkou vědu. „Vložili do toho moc z bondovek a podobných filmů,“ sdělil pobaveně Young. Samotný seržant Stott podle něj neměl ani vzdělání, ani čas na to, aby šifrovací knihy a podobné techniky vůbec mohl použít.

Reklama

Výběr článků

Načítám