Hlavní obsah

Muž našel v komíně kostru holuba se šifrovanou depeší na pařátu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renovace domova na jihu Anglie se změnila pro Davida Martina v dobrodružství poté, co v komínu našel pozůstatky holuba, který měl u nohy připevněnou kódovanou depeši, kterou měl doručit během druhé světové války.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kostra holuba se zprávou z druhé světové válkyVideo: Reuters

 
Článek

Byl to nález, který se povede jednou za život. A většinou ani to ne. David Martin se rozhodl prozkoumat krb, který byl v jeho domě dlouhá desetiletí nepoužívaný. Ke svému překvapení po odklizení značného množství azbestu zjistil, že se pod nevzhledným krbem ukrývá klasický viktoriánský krb. A aby těch překvapení nebylo málo, v komíně objevil pozůstatky holuba, který měl k pařátu připevněnou maličkou nádobu.

"Dlouhá léta v komíně zřejmě pobývali ptáci. Byly tam pozůstatky hnízd. Po chvíli jsem našel i nějaké kosti. K jedné byla připevněna červená kapsle. Řekl jsem, že by mě zajímalo, zda uvnitř není nějaká tajná zpráva. No a byla. Uvnitř se ukrýval cigaretový papír, na kterém byla napsána kódovaná zpráva," uvedl Martin.

Mužův dům v hrabství Surrey se nachází nedaleko od hotelu v Reigate, kde britský generál Montgomery plánoval invazi do Francie. Právě odtud odlétalo mnoho holubů se šifrovanými zprávami po kontaktech rozmístěných na území Anglie. Jasné zatím je jen to, že zprávu odeslal seržant W.Stott a doručena měla být záhadnému "X02", což mohlo být kódové označení pro vedení bombardérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám