Hlavní obsah

A útoky černochů na bělochy nevadí? ptá se Trump u sdíleného videa

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v úterý na Twitteru sdílel záběry, na nichž černoch bije bělošského zaměstnance obchodu s oblečením. Trump se v té souvislosti na Twitteru ptá, kde jsou teď lidé protestující proti rasismu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Podívejte se, co se to tu děje. Kde jsou protestující?“ připsal šéf Bílého domu k příspěvku Matta Walshe.

Příspěvek, který má 18 vteřin, zachycuje muže tmavé pleti, který udeří bělošského zaměstnance a srazí ho na zem. Pak pokračuje dál v úderech a opakuje při tom výhružně: „Don´t touch me, nigger” (Nedotýkej se mě, negře), jako by větu po své oběti opakoval. Co přesně jeho reakci vyvolalo, ale není možné ověřit.

Někteří uživatelé následně začali k příspěvku zveřejněnému prezidentem přidávat další záběry, na nichž jsou útoky černochů na bělochy.

Byl to instinkt

Podle serveru The Daily Mail je autorem videa bratr útočníka – dvaadvacetiletý FT Quay. Ten tvrdí, že bratr útočil ve vzteku, protože ho bělošský prodavač nazval negrem. Mělo k tomu dojít poté, co muž žertoval při zkoušení trička.

„Co jiného jsme měli dělat? V našem věku a v téhle době? Byl to instinkt,“ řekl Daily Mailu FT Quay, který odmítl říct jméno bratra.

Walsh, od nějž Trump video převzal, to líčí jinak. „Tenhle člověk brutálně napadl zaměstnance obchodu Macy kvůli jeho rase, protože řekl to slovo na N, což ale byla lež. Jde o hrůzný zločin z nenávisti, a kdyby byly rasy naopak, mluvili bychom o tom několik dní,“ napsal k videu Walsh, z jehož profilu na Twitteru vyplývá, že na útoky černochů na bělochy upozorňuje opakovaně.

Obchod Macy trvá na tom, že byl útok nevyprovokovaný. Případ už si převzala policie, která po zúčastněných pátrá.

Trump příspěvkem reagoval na současné nepokoje, které vyvolala smrt Afroameričana George Floyda po policejním zákroku v Minneapolisu na konci května. Floyd zemřel po zákroku, při němž mu policista skoro devět minut klečel na krku.

Událost vyprovokovala demonstrace a násilné nepokoje napříč Spojenými státy a posléze i v Evropě a dalších částech světa. Demonstranti upozorňují na to, že policisté často vůči lidem tmavé barvy pleti postupují tvrději než vůči bílým.

Právník zveřejnil dosud neznámé video ze zákroku na Floyda

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám