Hlavní obsah

USA se pokoušejí dohnat Rusko, vynesly do vzduchu první hypersonickou střelu

Washington

Americká hypersonická střela AGM 183A ARRW se poprvé dostala do vzduchu. Vynesl ji tento týden bombardér B-52. Uvedla to letecká základna Edwards AFB s tím, že střela neměla hlavici a nebyla ani vypuštěna.

Foto: Pavel Karban, Právo

Americký bombardér B-52H Stratofortress vynesl střelu ARRW

Článek

Cílem testu bylo zjistit, jak se mění letové vlastnosti bombardéru, když je pod ním podvěšena a jestli nezpůsobuje vibrace. Tyto testy jsou nutné pro zařazení střely do výzbroje.

Střela ovšem ještě nikdy nebyla ani vypuštěna a sama dosud neletěla.

Tajemník letectva pro pořízení nové výzbroje technologii a logistiku Will Roper přesto zdůraznil, jaký význam má test: „Používáme rychlé autorizace prototypu poskytnuté Kongresem, abychom rychle uplatnili schopnosti hypersonických zbraní u bojových letadel. Tato rychle při pořizování systému je klíčová - umožní nám se rychleji vypořádat s hrozbami, jimž čelíme.“

V hypersonických zbraních mají Čína a zejména Rusko značný náskok. Svoje hypersonické střely Kinžal, létající desetkrát rychleji než zvuk, už má ve výzbroji. Zatím je nosí těžké záchytné stíhací letouny MiG-31.

Americké letectvo USAF proto uzavřelo kontrakt ve výši maximálně 480 miliónů dolarů na hypersonickou střelu s firmou Lockheed Martin v roce 2018. Operační by měla být v roce 2022, protože se používá zrychlený proces zavádění do výzbroje, kdy nemusí před testy vše fungovat na 100 procent, ale jen na 90.

Reklama

Výběr článků

Načítám