Hlavní obsah

Dražební rekord: Socha zajíce od mistra kýče se prodala za dvě miliardy korun

New York
Aktualizováno

Metrovou sochu amerického tvůrce Jeffa Koonse nazvanou Zajíc vydražil ve středu v New Yorku otec současného amerického ministra financí Stevena Mnuchina za 91,1 milionu dolarů (přes dvě miliardy korun), což je nejvyšší suma, za jakou kdy bylo vydraženo dílo dosud žijícího umělce. Zajíc zhotovený z ušlechtilé oceli je považován za jeden z nejpozoruhodnějších artefaktů 20. století. Sochu dražila aukční síň Christie's.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Metrová socha Zajíc se vydražila v přepočtu za více než dvě miliardy korunVideo: Reuters

 
Článek

Obchodník s uměním Bob Mnuchin byl v aukční síni přítomen, uvedl server Fortune.  Sochu dosud vlastnila rodina zesnulého mediálního magnáta Samuela Irvina Newhouse. Původně se odhadovalo, že se prodá za 50 až 70 miliónů dolarů.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Skulptura zajíce, která se vydražila v přepočtu za dvě miliardy korun

Zajíc je jedním ze tří děl obdobného charakteru, která Koons v roce 1986 vytvořil. Kontroverzní umělec, označovaný kritiky za mistra kýče, bývá považován za představitele neo-popu nebo post-popu, který čerpal z minimalismu a konceptualismu.

Foto: Miro Kuzmanovic, Reuters

Jeff Koons pózuje u své sochy Zajíce v roce 2007

Čtyřiašedesátiletý autor sám však jakékoli pokusy o kategorizaci svého díla odmítá a především popírá, že by jeho práce měly jakýkoli skrytý význam.

Typické je pro něj zpodobňování banálních a běžných předmětů, které absurdně zvětšuje. Dělal to i s hračkami. Z vysoce leštěného kovu vytvářel i sochy nafukovacích zvířat nebo sochy komiksových hrdinů, jako je Pepek námořník

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Vydražená skulptura zajíce

Libuje si v leštěných površích, udělal i pochromovanou kopii antické Venuše a vytvořil také sochu Michaela Jacksona se šimpanzem pokrytou zlatem.

Navzdory kontroverznosti a sporné umělecké hodnotě patří Koonsova díla k nejdražším artefaktům žijícího umělce. Pravidelně vévodí žebříčkům nejdražších děl žijících umělců. Až do středy byl jeho nejdražší sochou oranžový nafukovací pes, který se vydražil na 58,4 miliónu dolarů.

Pozici nejdražšího žijícího umělce ztratil loni v listopadu, když se Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami) od britského malíře Davida Hockneyho prodal za 90,3 miliónu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Dražba obrazu Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami) od britského malíře Davida Hockneye. Snímek je z New Yorku z prosince 2018.

Koons na sebe upozornil i tím, že jeho ženou byla v devadesátých letech  pornoherečka Ilona Stallerová, známá jako Cicciolina, se kterou má dítě. I ona se stala předlohou několika jeho děl v sérii Made In Heaven.

Foto: Profimedia.cz

Jeff Koons a Cicciolina v roce 1992

Prodej Koonsovy sochy je v těchto dnech už druhým dražebním rekordem. V úterý newyorská aukční síň Sotheby's vydražila za rekordních 110,7 milionu dolarů olejomalbu francouzského impresionisty Clauda Moneta Kupky sena. Je to dosud nejvyšší částka, za kterou bylo jakékoli Monetovo plátno prodáno. [celá zpráva]

Foto: Sotheby´s

Vydražený obraz Claude Moneta

Anketa

Líbí se vám socha zajíce?
Ano
0 %
Ne
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám