Hlavní obsah

Argentinského poslance postřelili u parlamentu, zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinský poslanec Héctor Olivares, kterého postřelila ve čtvrtek před budovu parlamentu dvojice gangsterů, v neděli zemřel. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Při útoku na místě přišel o život zákonodárcův přítel, státní úředník Miguel Marcelo Yadón, který byl podle ministryně bezpečnosti Patricie Bullrichové patrně terčem zločinců. Ti byli zatčeni v pátek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Olivares podstoupil po incidentu operaci, jeho stav byl kritický a naživu zůstával jen díky napojení na přístroje. V neděli zemřel, informovala argentinská státní agentura Telam s odvoláním na policii.

Útok se odehrál ve čtvrtek ráno krátce před sedmou místního času na náměstí před budovou parlamentu. Podle záznamu z bezpečnostní kamery výstřely padly v okamžiku, kdy Olivares s Yadónem míjeli zaparkované auto. Právě z něj na ně útočníci vystřelili. Yadón upadl na zem a poslanec zůstal na nohou, ale vrávoral. Poté vystoupil z auta jeden muž a záhy po něm druhý. Jeden z útočníků posléze nasedl zpět do auta a odjel, druhý zmizel pěšky.

V pátek ministryně Bullrichová informovala, že bylo zadrženo všech šest členů gangu vetně obou střelců. Jeden z podezřelých byl zatčen při útěku do zahraničí a dalšího dopadly úřady v Uruguayi s pomocí Interpolu.

Motiv byl podle místních médií podle všeho osobní, a nikoli politický.

Podle španělského deníku El País Argentina nezažila podobný útok na politika od návratu země k demokracii koncem roku 1983.

Reklama

Výběr článků

Načítám