Hlavní obsah

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Nielsenová rezignovala

Washington
Aktualizováno

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová rezignovala. Její nečekaný odchod zveřejnil na Twitteru prezident Donald Trump. Vedením citlivého resortu dočasně pověřil dosavadního šéfa amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP) Kevina McAleenana.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová.

Článek

Šestačtyřicetiletá Nielsenová funkci zastávala od prosince 2017 a její úřad byl zodpovědný za řadu Trumpových kontroverzních kroků, například za plány na vybudování zdi podél hranice s Mexikem či oddělování dětských migrantů od jejich rodin.

V rezignačním dopise důvod svého odchodu neuvedla. Napsala však, že nastal „správný čas“ odejít, a doplnila, že „Spojené státy jsou teď bezpečnější“, než když se k Trumpově vládě připojila.

„Doufám, že příští ministr bude mít podporu Kongresu a soudů ve snaze napravit zákony, které blokují plné bezpečnostní zajištění našich hranic a které přispěly k veřejným rozepřím,“ napsala v rezignačním dopisu.

Oznámení o odchodu přišlo jen několik dnů poté, co Trump spolu s Nielsenovou navštívil hranice USA s Mexikem. Nedávno prezident hrozil, že tuto hranici uzavře. Nakonec ale od svého plánu upustil a uvedl, že chce, aby Mexiko do roka zastavilo nelegální přechody migrantů a pašování drog do USA.

Přitvrzuje před volbami

Trump v minulých dnech žádal podle listu The New York Times ministryni, aby uzavřela přechody na jižních hranicích a zastavila přijímání azylantů. Nielsenová takový krok považovala za nepatřičný a neúčinný. V neděli se s Trumpem sešla v Bílém domě a přinesla seznam návrhů, které měly její komunikaci s prezidentem zlepšit. Trump ale už na schůzku přišel s rozhodnutím Nielsenovou propustit, napsal newyorský list. Po setkání sama rezignovala.

Snahu prezidenta přitvrdit migrační politiku The New York Times dává do souvislosti s kampaní před volbami v příštím roce, v nichž Trump bude svůj post obhajovat. Šéf Bílého domu vyhlásil na hranici s Mexikem stav nouze, aby si zajistil prostředky na stavbu zdi, zastavil finanční pomoc třem středoamerickým státům a opakovaně poukazoval na kolony migrantů směřujících z jihu k americké hranici. „Naše země je PLNÁ,“ napsal na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám