Hlavní obsah

Venezuelský mocenský boj se změnil na hudební duel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas
Aktualizováno

Mocenský boj se změnil na hudební souboj, popsaly páteční dění ve Venezuele světové agentury. Na venezuelsko-kolumbijské hranici se totiž odehrávají dva koncerty. Jeden je pod taktovkou Nicoláse Madura a druhý sponzoruje britský miliardář Richard Branson, který podporuje opozici vedenou šéfem parlamentu Juanem Guaidóem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Venezuelský mocenský boj se změnil na hudební soubojVideo: Reuters

 
Článek

V kolumbijském městě Cúcuta u hranic s Venezuelou se koná benefiční koncert zahraničních hudebníků ve stylu Live Aid. Vystoupit mají hudebníci jako například Luis Fonsi, Juanes a Maluma. Akce by měla opozici pomoci dostat do země humanitární pomoc. Koncert zahájila venezuelská zpěvačka Reymar Perdomová písní  Me fui (Odešla jsem).

Kromě hudebníků dorazili také prezidenti Chile či Kolumbie Sebastián Piňera a Iván Duque, kteří stejně jako desítky hlav dalších amerických a evropských států uznávají za prozatímního prezidenta Guaidóa.

„Není nic krutějšího než vláda, která uzavírá průjezd humanitární pomoci...Maduro je součástí problému a demokracie bude pro Venezuelu jeho řešením,” prohlásil pravicový chilský lídr Piňera.

Duque vyzval venezuelskou armádu, aby se postavila na „správnou stranu dějin” a nechala pomoc projet do své země. Právě podpora vojska rozmístěného na hranicích je pro Madurovo setrvání u moci klíčová; zatím jsou k němu až na výjimky všichni přední důstojníci loajální.

Ruce pryč od Venezuely

Koncert, který pořádá Maduro, se koná na druhé straně hranice - ve Venezuele a má název  Ruce pryč od Venezuely.

Napětí v zemi závratně stoupá a političtí pozorovatelé očekávají, že sobota by se mohla stát rozhodujícím dnem ve vývoji země. Šéf parlamentu Juan Guaidó se pokouší dostat do Venezuely humanitární pomoc, tomu se snaží všemi prostředky Maduro zabránit.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Nicolás Maduro nechal uzavřít hranici mezi Venezuelou a Brazílií.

Od čtvrtka jsou uzavřené hranice s Brazílií a všechny přístavy v zemi. Současně chce Maduro uzavřít i hranice s Kolumbií, kde je v několika příhraničních městech soustředěna rozsáhlá pomoc ve formě potravin a léků. Maduro tvrdí, že Venezuelané nepotřebují žádné milodary, že mají vše a že humanitární pomoc je pouze prostředek, jak ho chtějí Spojené státy a opozice svrhnout. Tvrdí, že humanitární pomoc je začátek vojenské intervence USA.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Na venezuelsko-brazilské hranice byly poslány další vojenské posily.

Země kvůli Madurovým socialistickým experimentům hladoví a panuje zoufalý nedostatek léků a zdravotnických prostředků. Podle nejnovějších údajů, které zveřejnila OSN, už z Venezuely uprchlo zhruba 3,4 milionu lidí. To je o 400 tisíc víc než poslední odhad z listopadu loňského roku. Nejvyšší počet venezuelských migrantů je v Kolumbii - více než 1,1 milionu. Následuje Peru s více než půl milionem běženců a Chile s 288 tisíci.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Lidé v zemi zoufale čekají na humanitární pomoc.

Madruo posílil na hranicích armádu a během pátku se už staly první krvavé konflikty, při nichž přišli o život dva lidé a dalších 15 lidí bylo zraněno. Incident se měl odehrát v místě San Francisco de Yuruaní, které se nachází na východě země asi 50 kilometrů od hranic Brazílie a Guyany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám