Hlavní obsah

Jde o maskovanou invazi, tvrdí Maduro o dodávce potravin z USA do Venezuely

• Aktualizováno

Za maskovanou invazi považuje venezuelský vůdce Nicolás Maduro humanitární pomoc z USA, uvedla BBC. Letadla přistála v kolumbijském městě Cúcuta, vznikl ale problém, jak náklad dostat do Venezuely. Opoziční vůdce Juan Guaidó ji chce přijmout, protože v zemi panuje hlad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Venezuely míří humanitární pomocVideo: Reuters

 
Článek

Guaidó v projevu ke svým příznivcům v Caracasu prohlásil, že informaci o způsobu distribuce pomoci z USA zveřejní v pondělí. „Vytvoříme brigády,” řekl opoziční vůdce a vyzval armádu, aby s přepravou pomoci přes kolumbijsko-venezuelskou hranici pomohla. „Mají týden na to, aby se rozhodli pro správnou věc,” řekl Guaidó.

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Humanitární pomoc pro Venezuelu

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP
Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP
Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Šéf parlamentu ovládaného opozicí už počátkem února varoval, že 250 000 až 300 000 Venezuelanům hrozí bez humanitární pomoci smrt. Maduro však reagoval slovy, že Venezuelané nejsou žebráci a pomoc nepotřebují. Vyhrocený stav je důležitým testem skutečné oddanosti vojáků autoritářskému prezidentovi, kterého již nevelká část důstojníků přestala uznávat.

Americký letoun na hranici dopravil 200 tun potravin, hygienických potřeb a léků. První transport přiletěl s pomocí už před deseti dny, náklad je uložen ve skladech v Cúcutě. Celkem mají USA s humanitární pomocí vypravit tři letouny C-17.

Reklama

Výběr článků

Načítám