Hlavní obsah

V Mexiku není benzín, policie jezdí na kolech

– Ciudad de Méxiko

Mexiko sužuje nedostatek benzínu. Dodávky do čerpacích stanic a dalším odběratelům váznou kvůli tomu, že nová vláda zavedla kvůli častým krádežím zvýšenou kontrolu distribuce benzínu a do státní ropné firmy Pemex poslala vojáky. V části hlavního města už museli začít policisté jezdit na bicyklech. Svaz výrobců aut varoval, že kvůli nedostatku paliva hrozí zastavení výroby v některých automobilkách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli nedostatku benzinu musí mexičtí policisté hlídkovat na kolechVideo: Reuters

 
Článek

V hlavním městě bylo už ve středu uzavřeno 70 procent čerpacích stanic, napsal místní deník La Jornada. Ve městě Morelia se s nedostatkem benzínu potýkají už dvanáctý den. Uzavřena tam byla pětina čerpacích stanic. Nedostatečné zásobování hlásí také z mexického státu Hidalgo. Naopak ve městě Guadalajara (stát Jalisco) se už situace zlepšila a počet nezásobovaných čerpacích stanic se snížil ze 60 procent v předchozích dnech na nynější asi třetinu. Také ve státě Puebla místní úřady uklidňují paniku.

Foto: Reuters

Fronta u pumpy v Guadalajaře

V chudé čtvrti hlavního města Nezahualcoyotl bylo však ve středu otevřeno jen 15 z 44 pump a ve čtvrtek se tento počet snížil na sedm. Policisté tam museli začít jezdit na kolech, místní starosta uvedl, že kvůli zajištění bezpečnosti bylo policistům rozděleno 250 kol.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Mexičtí policisté hlídkují ve čtvrti Nezahualcoyotl na kolech

Policisté přitom musejí nyní řešit především kriminalitu související s nedostatkem paliva, které se krade z nádrží zaparkovaných aut.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Mexičtí policisté hlídkují ve čtvrti Nezahualcoyotl na kolech, protože není benzín.

Nedostatek paliva způsobilo zavedení kontrol, na něž vláda nasadila na pět tisíc vojáků, ale také panika, s níž řada lidí nakupovala v předchozích dnech zásoby benzínu. Dočasně byla také uzavřena některá potrubí, odkud zloději palivo dříve kradli. Mnohde nově benzín rozvážejí cisterny. Prezident Andrés Manuel López Obrador ve čtvrtek řekl, že vláda v boji proti zlodějům benzínu nepoleví.

Podle něj ilegální odběr z vládního potrubí a z rafinérií připravuje Mexiko ročně o tři miliardy dolarů (67 miliard korun). Vyzval občany, aby spolupracovali s policií a nepomáhali zlodějům. Mexičané v některých komunitách někdy zloděje kryjí a chrání je před policejními a armádními raziemi.

Foto: Reuters

Cisterna společnosti Pemex vjíždí do do distribučního terminálu El Castillo v in El Saltu.

Šéf svazu výrobců automobilů Eduardo Solis vyzval vládu, aby problém řešila rychle, protože jinak budou některé automobilky nuceny zastavit výrobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám