Hlavní obsah

V USA loni stoupl objem emisí oxidu uhličitého

– Washington

Objem emisí hlavního skleníkového plynu oxidu uhličitého se v USA po poklesu v předchozích třech letech loni znovu zvýšil, oznámila v úterý ve Washingtonu nezávislá výzkumná skupina Rhodium Group. Příčinou je podle ní tuhá zima, která vedla k větší spotřebě topného plynu, ale i vyšší spotřeba zemního plynu v průmyslu.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

Objem emisí oxidu uhličitého se v USA v roce 2018 oproti předchozímu roku zvýšil o 3,4 procenta, což je nejvyšší nárůst od roku 2010. Došlo k tomu i přesto, že loni bylo v zemi uzavřeno rekordní množství tepelných elektráren a energetické uhlí z velké části nahradil zemní plyn. Z něj se při spalování uvolňuje ve srovnání s uhlím asi poloviční objem oxidu uhličitého.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa loni v létě oznámila, že hodlá odstoupit od pařížské klimatické dohody z roku 2015. Uvolňuje pravidla dřívějšího kabinetu Baracka Obamy, která omezovala emise skleníkových plynů v energetice a dopravě, a snaží se podpořit produkci ropy, plynu a uhlí.

Podle názoru odborníků by vláda USA měla urychlit přechod od zemního plynu k obnovitelným zdrojům, jakými jsou solární a větrná energie. Pokud se tak nestane, způsobí to podle ekologa Grega Cunninghama „nenapravidelné a nákladné poškození klimatu“, napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám