Hlavní obsah

USA v tichosti ponížily status diplomatů EU, už ji nepovažují za „stát”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa na konci minulého roku v tichosti snížila status diplomatů Evropské unie ve Spojených státech ze zastupitelů samostatné země na reprezentanty mezinárodní organizace. S odkazem na nejmenovaného představitele EU to v úterý napsal server Deutsche Welle.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Mohu potvrdit, že to nebylo v Bruselu přijato s povděkem. Nevíme přesně, kdy to udělali, protože nás o tom prostě zapomněli informovat,“ řekl Deutsche Welle zdroj ze struktur osmadvacítky. Jak bude reagovat Evropská unie, údajně zatím není jasné. Má se o tom jednat.

Ponížení diplomatického zastoupení se projevilo mimo jiné tím, že nebyl ambasador EU David O'Sullivan pozván na poslední rozloučení s někdejším prezidentem Spojených států George Bushe starším.

Potupně poslední

Dalším příkladem je setkání velvyslanců, které se konalo ve Washingtonu 5. prosince minulého roku. Zvyklostí je, že jsou diplomaté pozváni postupně – od nejdéle sloužícího až po nováčka. O'Sullivan je ve Spojených státech od roku 2014 a v souladu s tradicí by tak měl být v první dvacítce ambasadorů. „Byl však pozván jako poslední,“ řekl informovaný zdroj německému serveru.

„Evidentně tu nejde o záležitost protokolu, ale jde o věc, která má jasný politický motiv,“ řekl Deutsche Welle další zdroj z diplomatického zastoupení Evropské unie ve Washingtonu. Když zastoupení vzneslo dotaz na americké ministerstvo zahraničí, dostalo se mu odpovědi, že administrativa o změně prostě zapomněla informovat.

„Řekli nám, že nás zapomněli upozornit a že jde o rozhodnutí, které bylo přijato, protože jde o krok, jež šéf protokolu považuje za správný,“ dodal evropský diplomat. Ambasador EU měl v USA status reprezentanta samostatné země od roku 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám