Hlavní obsah

Ve Sněmovně reprezentantů usedne rekordní počet žen, dvě muslimky a dvě Indiánky

Washington

Úterní volby do Kongresu výrazně pozměnily podobu jeho dolní komory. Nejenže v ní budou poprvé od roku 2011 vládnout demokraté, kteří si zajistili většinu 218 křesel, ale větší zastoupení v ní budou mít minority. Dostal se do ní rekordní počet žen, první Indiánky i dvě muslimky, uvedl list USA Today.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Rashida Tlaibová se svou matkou oslavuje zvolení do Kongresu.

Článek

Už během průběžných výsledků se ukázalo, že ve Sněmovně reprezentantů zasedne rekordní počet žen, a to nejméně 89, z nichž je 77 demokratek. Dosud jich tam bylo jen 84, připomněla BBC.

Poprvé ve Sněmovně také usednou dvě muslimky, obě za demokraty. Jednou z nich je Rashida Tlaibová z Michiganu, která uspěla na předměstí Detroitu. Další je Američanka somálského původu Ilhan Omarová, která se stala současně první černoškou zvolenou za Minnesotu do Kongresu.

Foto: Hannah Foslien, ČTK/AP

Ilhan Omarová slaví své zvolení do Kongresu.

„Rashida Tlaibová prorazila dnes večer skleněný strop,“ ocenil její úspěch ředitel organizace Democracy for America Jim Dean.

Demokratka Sharice Davidsová se zase stala první Indiánkou, která byla v Kansasu zvolena do Kongresu, když porazila republikána Kevina Yordana obhajujícího post. Pochází z kmene Hočunků.

Záhy po ní se do Sněmovny za demokraty probojovala další Indiánka Debra Haalandová z Nového Mexika. Nahradila demokratickou kolegyni Michelle Lujan Grishamovou, jež byla v úterý zvolena novou guvernérkou Nového Mexika.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Sharice Davidsová

Do Sněmovny reprezentantů se dostaly i dvě vůbec nejmladší ženy v historii, rovněž reprezentující Demokratickou stranu. Devětadvacetiletá Alexandria Ocasio-Cortezová jasně vyhrála na newyorském 13. obvodu, když získala přes 78 procent hlasů. Stejně stará Abby Finkenauerová uspěla v prvním obvodu v Iowě. Nahradí republikána Roda Bluma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám