Hlavní obsah

Kandidát na brazilského prezidenta ztratil po atentátu dva litry krve

Sao Paulo

Lékaři odvedli při záchraně ultrapravicového kandidáta na prezidenta Brazílie Jaira Bolsonara vynikající práci. Nůž, kterým byl v úterý bodnut, pronikl podle sdělení rodiny do hloubky 12 centimetrů, uvedla agentura Reuters. Než byl dopraven do nemocnice, ztratil dva litry krve, dodali podle BBC lékaři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil útok na brazilského prezidentského kandidáta BolsonaraVideo: Reuters

 
Článek

Lékaři uvedli, že ztratil čtyřicet procent krve. Rána v břiše ho ohrožovala na životě, zasažena byla játra. Dodali, že se Bolsonaro nyní dobře zotavuje, a je „ve skvělé klinické kondici“. V nemocnici však bude muset strávit ještě nejméně týden. Ze státu Minas Gerais, kde se stal terčem útoku, už byl převezen do Sao Paula.

Bolsonaro už poděkoval Bohu i lékařskému týmu za záchranu života. Bodnutí přirovnal k šoku, když byl při fotbalovém zápase tvrdě zasažen míčem. Dodal, že bolest byla „nesnesitelná“, ale že věděl, že by mohl čelit riziku.

Foto: Fernando Goncalves, ČTK/AP

Pobodaného Jaira Bolsonara odnášejí do nemocnice.

Bolsonarův syn Flavio uvedl, že je nepravděpodobné, že by se otec mohl ještě zapojit do předvolební kampaně před říjnovými volbami, protože je stále slabý a špatně se mu mluví. Boj o křeslo prezidenta však nevzdává. „On nemůže jít do ulic, ale my můžeme,“ dodal Flavio Bolsonaro.

Bolsonaro na záběru z nemocnice

Brazilský Trump

Bolsonaro je přirovnávám k Trumpovi. Na sociálních sítích ho sledují milióny Brazilců. V zemi sužované zločinností podporuje uvolnění držení střelných zbraní, aby se lidé mohli lépe bránit, a staví se proti potratům, což mu zajišťuje podporu miliónů křesťanů.

Má však i řadu problémů, je vyšetřován pro podezření z rasismu, protože se urážlivě vyjadřoval o Brazilcích afrického původu. Srovnával také homosexualitu s pedofilií a o jedné z členek Kongresu řekl, že je příliš ošklivá na to, aby ji znásilnili.

Foto: Raysa Leite, ČTK/AP

Když byl Jair Bolsonaro bodnut, zkroutila se mu tvář bolestí

Co se ví o útočníkovi

Bolsonara bodl 40letý Adélio Bispo de Oliveira, kterého hned po útoku zadrželi příznivci vůdce Sociální liberální strany. Atentátník podporuje levici a na sociálních sítích Bolsonara opakovaně tvrdě kritizoval. Původně útočník podporoval Lulu da Silva, ale nakonec uvedl, že je rozčarován ze všech politiků.

Podle příbuzných, kteří s ním ztratili kontakt, to vypadalo, že má duševní problémy. Byl velmi nábožný a většinu času trávil o samotě čtením Bible.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám