Hlavní obsah

Američané vlastní téměř polovinu zbraní v soukromém držení

– Ženeva

Američané tvoří zhruba čtyři procenta světové populace, na konci loňského roku však vlastnili zhruba 46 procent z odhadovaných 857 milionů zbraní, které jsou po celém světě v soukromém vlastnictví. Vyplývá to z průzkumu o malých zbraních The Small Arms Survey vypracovaného institutem pro mezinárodní studia a rozvoj IHEID.

Foto: Reuters

V domě střelců z Kalifornie našla policie zbraně

Článek

Podle studie je na celém světě zhruba jedna miliarda zbraní. Z toho civilisté jich vlastní 85 procent, zbytek je v držení armád a úřadů pro prosazení práva.

Počet zbraní ve vlastnictví civilistů se celosvětově zvýšil v roce 2017 na 857 miliónů z 650 miliónů v roce 2006. Nejvíce zbraní na 100 obyvatel je v USA - a to 120 zbraní. Následuje Jemen, kde je 53 zbraní na 100 obyvatel.

Autor studie Aaron Karp řekl novinářům, že běžní Američané koupí každý rok 14 miliónů zbraní: „Proč je kupují? To je na jinou debatu. Především je kupují zřejmě proto, že mohou. Americký trh je mimořádně tolerantní.”

Průzkum vychází z údajů o registracích civilních zbraní ze 133 zemí a území. Informace o zbraních pro armádu a další úřady však zveřejňuje pouze 28 zemí. Karp dodal, že veškerá čísla zveřejněná v průzkumu zahrnují „určitý stupeň odhadu”, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám