Hlavní obsah

Americké letectvo přišlo během dvou dnů o vrtulník a dvě stíhačky

– Washington

Americké letectvo přišlo už o třetí stroj během dvou dnů. Ve středu se během rutinního cvičného letu poblíž základny Nellis u Las Vegas zřítil stroj F-16 z akrobatické skupiny Thunderbirds. Pilot při neštěstí, jehož příčina zatím není známa, zahynul. Americké letectvo tak během 48 hodin přišlo o dva letouny a jeden vrtulník.

Foto: Lockheed Martin

Dvoumístný Lockheed Martin F-16 s konformními nádržemi

Článek

„Momentálně probíhá vyšetřování, které by mělo příčinu neštěstí objasnit,“ cituje z prohlášení amerického letectva stanice ABC.

Letka Thunderbirds (Bouřliváci) sestává z šesti pečlivě vybraných elitních pilotů, kteří na leteckých dnech ve Spojených státech i v zahraničí předvádějí obtížné manévry v tandemu. Příští exhibici v Kalifornii Bouřliváci kvůli smrti kolegy zrušili.

Středeční pád stíhačky navázal na dvě neštěstí z úterý. Nedaleko letecké základny Camp Lemonnier v africkém Džibutsku se nejprve zřítil vertikálně vzlétající stroj Harrier, jehož pilot se stihl katapultovat a je v pořádku. Ve stejný den se pak poblíž základny El Centro v Kalifornii zřítila helikoptéra CH-53E Super Stallion amerického letectva. Všichni čtyři členové posádky zahynuli.

Příčina ani jedné z havárií není známa.

Reklama

Výběr článků

Načítám