Hlavní obsah

Trump chce uspořádat ve Washingtonu vojenskou přehlídku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump chce ve Washingtonu uspořádat vojenskou přehlídku. Ministerstvu obrany nařídil, aby zahájilo příslušné přípravy, napsal list The Washington Post. Slavnostní defilé amerických ozbrojených sil by se mělo uskutečnit ještě letos.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Prezident Trump je zcela solidární s vojáky, kteří každý den riskují své životy, aby zajistili naší zemi bezpečí. Požádal proto ministerstvo obrany, aby prověřilo možnost uspořádat oslavu, na které by všichni Američané mohli (armádě) prokázat své uznání," potvrdila mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

Přehlídka by se měla podobat tomu, čeho byl svědkem loni v červenci na Champs-Élysées v Paříži. Trump byl tehdy čestným hostem prezidenta Emmanuela Macrona na oslavách francouzského státního svátku Dne Bastily.

Mluvčí Pentagonu Charlie Summers uvedl, že ministerstvo si je prezidentovy žádosti vědomo a "zkoumá možnosti". Termín případné vojenské přehlídky tak zatím není známo.

Už loni v září Trump řekl, že vzhledem k tomu, čeho byl v Paříži svědkem, "bychom mohli udělat něco podobného 4. července ve Washingtonu na Pensylvánské třídě". Čtvrtého července ve Spojených státech slaví Den nezávislosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám