Hlavní obsah

Pobřeží Peru zasáhlo zemětřesení o síle sedmi stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblast v blízkosti pobřeží jižního Peru zasáhlo podle americké geoloické služby USGC zemětřesení o síle 7,3 stupně. Peruánský geologický ústav oznámil, že zemětřesení mělo intenzitu 6,8 stupně. Otřesy způsobily menší materiální škody, nejsou hlášeny ztráty na lidských životech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tichomořské centrum pro sledování cunami oznámilo, že tak silné otřesy mohou vyvolat přívalovou vlnu v okruhu 300 kilometrů od epicentra otřesů, tedy na jihu Peru a na severu Chile. Později ale upozornění na hrozbu cunami odvolalo. Hydrografický a navigační úřad peruánského námořnictva oznámil, že peruánskému pobřeží přívalová vlna nehrozí.

Zemětřesení udeřilo v 10:18 SEČ a jeho ohnisko bylo podle USGS v hloubce 12,1 kilometru ve vzdálenosti 42 kilometrů od města Acarí. Více než sedmimilionové hlavní město Lima je vzdálené 480 kilometrů, v Acarí žije 4500 lidí. V jeho okolí bylo poškozeno několik domů z hliněných cihel.

Výpadek elektřiny je hlášen z měst Acarí, Jaquí, Tanaca Yauza, Salamanca a Condesuyos. Ve městě Lomas, které leží v přímořské provincii Caravelí, nařídily úřady evakuaci, v jeho blízkosti je zničená část silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám