Hlavní obsah

Přívaly sněhu, silný mráz, prudký pokles tlaku. USA bičuje mohutná bouře

• Aktualizováno

Severovýchod Spojených států bičuje ve čtvrtek mohutná sněhová bouře, která v posledních hodinách už zasypala sněhem řadu silnic a na americkém východním pobřeží připravila o elektřinu desetitisíce lidí. Meteorologové varují, že bouře s sebou přinese silný mráz. Nad USA je níže, u níž prudce poklesl tlak - za pouhých 21 hodin to je o 53 hektopascalů, což je nevídaný rekord, uvedla CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na USA se žene zimní bouřeVideo: Reuters

 
Článek

Rychlý pokles tlaku přinesl blizard, před kterým meteorologové varovali od Virginie až po Maine, kde žije 13 miliónů lidí. Sněhovou bouři provází vítr o rychlosti sto kilometrů za hodinu, aerolinky proto zrušily tisíce čtvrtečních letů a uzavřeny zůstaly školy v New Yorku, Filadelfii, Baltimoru, Providence a Bostonu, v pátek se zavřou i v Buffalu.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Sněžný pluh projíždí Brooklynem

Bouře postupuje podél pobřeží od jihu, některé oblasti Floridy, Georgie, Severní Karolíny a Virginie kvůli ní vyhlásily stav ohrožení a úřady varovaly řidiče, aby počítali s velkým zdržením. Některé silnice v těchto státech byly ráno uzavřeny, dalšími se může projet, ale jen s velkými obtížemi.

Část Nové Anglie včetně Bostonu zapadla sněhem, další přívaly - až 30 centimetrů má ještě napadnout. O deset centimetrů méně se ho čeká v New Yorku až 15 cm ve Filadelfii. Sněžilo však i v místech, kde sníh bývá vzácný, u Charlestonu v Jižní Karolíně napadlo přes deset centimetrů a dva centimetry dokonce ve floridském Tallahassee, kde sněžilo poprvé od roku 1989.

„Při tomhle množství sněhu se může stát, že půl hodiny po průjezdu pluhu bude silnice vypadat, jako by tam neprojel,” varoval obyvatele Bostonu starosta Marty Walsh a vyzval řidiče k trpělivosti.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Sněžné pluhy čistí Loganovo letiště v Bostonu.

Podle televize CNN bylo zrušeno 3300 letů plánovaných na čtvrtek. Newyorské letiště LaGuardia například zrušilo přes 90 procent čtvrtečních odletů, společnost American Airlines zase nepočítá se žádným pravidelným odletem z Bostonu.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Muž odklízí sníh u newyorské ulice.

Bouře připravila v Georgii, Severní Karolíně či Virginii o proud přes 70 tisíc odběratelů. Bez proudu bylo i 8000 lidí na Floridě. V Connecticutu se kvůli silnému větru nemohli energetici opravovat stržená elektrická vedení.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Sněhová fréza odstraňuje sníh před newyorskou burzou.

Ve městě Savannah v Georgii vykolejilo několik vagonů dálkového vlaku společnosti Amtrak, hlášena nebyla žádná zranění.

Bouře postupuje východem Spojených států v době, kdy se země potýká již od konce minulého roku s mrazivým počasím. Jen během tohoto týdne zemřelo v souvislosti s chladem 12 lidí, z toho šest ve státě Wisconsin a čtyři v Texasu, kam mrazy přicházejí jen výjimečně. Meteorologové předpovídají, že teploty poklesnou na severovýchodě země až k minus deseti stupňům Celsia.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Řidič v New Jersey čeká, až ho vytáhne odtahovky, zatímco sněžný pluh prohrnuje silnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám