Hlavní obsah

Do vesmíru míří přísně tajný náklad, nikdo se k němu nehlásí

– Mys Canaveral

Nosná raketa Falcon 9 společnosti SpaceX amerického inovátora Elona Muska v noci na čtvrtek vynese do vesmíru nepilotovanou kosmickou loď s tajným nákladem. Komu patří ani k čemu má sloužit, není jasné. Žádná vládní agentura či soukromá firma se k věci nehlásí. Známo je jen to, že mise nese kódové označení Zuma.

Foto: Profimedia.cz

Nosná raketa Falcon 9 připravená ke startu

Článek

Na oběžnou dráhu raketa SpaceX odstartuje ve čtvrtek okolo dvou ráno SEČ a již deset minut po startu by se měla její první část vrátit k Mysu Canaveral.

Americké špionážní satelity spravuje vládní agentura National Reconnaissance Office (NRO). Ta obyčejně přizná, že se jedná o její družici, a další podrobnosti nesděluje. Tentokrát ale nepřiznala ani to. A neučinila tak ani NASA či jiná vládní agentura, poznamenal server Mashable.

Tohle už tu jednou bylo

Obdobným tajemstvím byly obestřeny už mise PAN z roku 2009 a CLIO z roku 2014. Ani k nim, přesněji nákladu, který v rámci nich putoval do kosmu, se nikdo nepřihlásil.

Server The Intercept později napsal, že cílem první zmiňované mise bylo monitorovat satelitní komunikaci na Blízkém východě a zadavatelem mise byla špionážní agentura NSA.

Dvacátý start

Ať už je účel mise Zuma jakýkoliv, bude-li start úspěšný a část nosné rakety se vrátí k Mysu Canaveral, půjde již o dvacáté povedené přistání nosné rakety soukromé vesmírné agentury SpaceX. Ta je zatím jediná, která technologií znovu použitelných nosných raket disponuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám